Beurzen opgetogen over forse jobcreatie in VS

Een winkel van Walgreens in San Francisco zoekt personeel. ©AFP

De Amerikaanse economie heeft in juni een recordaantal banen gecreëerd. De beurzen reageerden positief, hoewel de vooruitzichten verslechteren.

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid publiceerde donderdag voor de tweede maand op rij een beter dan verwacht jobrapport. Het aantal banen steeg in juni met 4,8 miljoen. Economen hadden slechts 3,2 miljoen extra banen voorspeld.

Het herstel van de arbeidsmarkt is te danken aan de versoepeling van de lockdown. Vooral in de horeca en de kleinhandel steeg het aantal arbeidsplaatsen.

Werkloosheid

De toename van de werkgelegenheid deed de werkloosheidsgraad met 2,2 procentpunten dalen naar 11,1 procent. Economen hadden een werkloosheidsgraad van 12,5 procent voorspeld. Het rapport van het ministerie van Arbeid vergelijkt de toestand van midden juni met die van midden mei.

Geloof de hype niet. De nieuwe cijfers vertellen niet het hele verhaal.
James Knightley
Econoom ING

'Geloof de hype niet. De nieuwe cijfers vertellen niet het hele verhaal', waarschuwt ING-econoom James Knightley. 'Er zijn nog steeds 14,7 miljoen minder jobs dan in februari. Er zijn 31,5 miljoen Amerikanen die een werkloosheidsuitkering krijgen. Dat is bijna dubbel zoveel als het officiële cijfer. Je moet actief naar werk zoeken om in de statistieken als werkloze te worden beschouwd. Dat is niet nodig om een uitkering te krijgen.'

Glas is halfvol

Beleggers zijn optimistischer en vinden het glas eerder halfvol. De Europese aandelenmarkten reageerden positief op het jobrapport. De EuroStoxx50, die ook voordien al was gestegen, sloot met een forse winst van 2,8 procent. Wall Street opende duidelijk hoger.

Maar recentere, wekelijkse cijfers van de arbeidsmarkt, die op hetzelfde moment als het maandrapport werden gepublicerd, zijn minder gunstig. Zij suggereren dat het herstel van de arbeidsmarkt begint te sputteren. Het aantal eerste aanvragen van een werkloosheidsuitkering verminderde vorige week slechts met 55.000 naar 1,43 miljoen. Dat is een aanwijzing dat veel bedrijven banen blijven schrappen.

Heropflakkering pandemie

Nog verontrustender is de heropflakkering van de pandemie in het westen en zuiden van de VS. De stijging van het aantal nieuwe coronabesmettingen heeft tot gevolg dat de verdere versoepeling van de lockdown wordt uitgesteld of zelfs teruggedraaid. Texas besliste de cafés te sluiten. De stad New York stelt de heropening van de restaurants uit, tenzij klanten buiten kunnen eten.

Bovendien zeggen sommige bedrijven dat de steun die ze kregen om personeel in dienst te houden is opgebruikt. Dat betekent dat het aantal ontslagen de komende weken kan toenemen. Knightley besluit: 'De maand juli dreigt een ontgoocheling te worden.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud