Amerikaanse CEO's kraken migratiebeleid Trump af

Tim Cook van Apple was een van de 59 CEO's die in een open brief het migratiebeleid van president Donald Trump bekritiseren. ©REUTERS

De leiders van 59 grote bedrijven, waaronder Apple en IBM, waarschuwen dat het Amerikaanse migratiebeleid de economie aanzienlijke schade kunnen berokkenen.

'Een inconsistent immigratiebeleid is oneerlijk en ontmoedigt getalenteerde en zeer competente mensen om carrièremogelijkheden na te jagen in de Verenigde Staten', luidt het in een brief van werkgeversorganisatie Business Roundtable. 

De brief werd ondertekend door de CEO's van 59 Amerikaanse multinationals, onder wie Tim Cook (Apple), Jamie Dimon (JPMorgan Chase) en Indra Nooyi (Coca-Cola). Zij reageerden op enkele recente maatregelen door de Amerikaanse immigratiediensten.

'Wanneer de federale overheid een legitieme doorlichting van de immigratieregels doorvoert, moet ze vermijden dat ze het leven van duizenden rechtschapen en bekwame werknemers verstoort', schrijven de CEO's. Anders dreigt een 'substantiële schade aan de Amerikaanse concurrentiekracht'.

Hooggekwalificeerde buitenlandse werknemers

'Weinigen zullen hun gezin verhuizen en zich vestigen in een nieuw land als de regering op elk moment en zonder waarschuwing hun vertrek kan eisen, vaak zonder uitleg', klinkt het. 'Op een moment dat de vacaturecijfers historisch hoog zijn door tekorten, is het niet het moment om toegang tot talent in te perken.'

In de brief verwijzen de CEO's naar de behandeling van de zogenaamde H-1B visa voor hooggekwalificeerde buitenlandse werknemers, die vaak aan de slag gaan bij technologiebedrijven. De jongste tijd worden steeds meer van die visa afgewezen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud