Amerikaanse drones 'terroriseren' Pakistanen

Amerikaanse drones 'terroriseren' volgens een studie de Pakistaanse bevolking. Foto: AFP.

De aanvallen van Amerikaanse drones, dat zijn onbemande vliegtuigjes, in Pakistan terroriseren de bevolking. Dat blijkt uit een studie van Amerikaanse wetenschappers van Stanford University en New York University.

Volgens de studie lijden Pakistanen onder de angst voor aanvallen, die vooral opstandelingen in het noordwesten van het land als doel hebben. Veel kinderen verlieten hun scholen, uit angst voor aanvallen of omdat ze moeten werken om de lonen van omgekomen familieleden te compenseren.

Volgens schattingen zijn tot dusver honderden militanten in Pakistan, Afghanistan en Jemen gedood bij aanvallen van drones. Onder hen zijn ook kopstukken van het terreurnetwerk al-Qaida en van de taliban. Daarnaast komen ook steeds meer burgers om het leven. Officiële cijfers zijn er evenwel niet.

Ondanks het protest van Pakistan zetten de Verenigde Staten in de strijd tegen islamisten regelmatig drones in. VS-president Barack Obama verdedigt de inzet van de onbemande tuigen, wat volgens de VS 'zeer zorgvuldig' en 'zeer doelbewust' gebeurt. Omstreden is vooral dat de drones door de geheime dienst CIA ingezet worden.

De in Londen gebaseerde mensenrechtenorganisatie Reprieve gaf de opdracht tot de studie. De organisatie handelde in naam van de Pakistaan Noor Kahn, die in maart vorig jaar zijn vader bij de aanval van een drone in het Pakistaanse Noord-Waziristan verloor.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud