Amerikaanse economie creëert minder banen

De Amerikaanse winkelketen Walgreens zoekt personeel. ©AFP

Het maandelijkse jobrapport suggereert dat de groei van de Amerikaanse economie vertraagt.

Het aantal banen in de VS is in juli met 164.000 gestegen, tegenover 193.000 in juni. Dat zegt het ministerie van Arbeid. De tragere jobcreatie werd verwacht, want economen hadden 165.000 extra arbeidsplaatsen voorspeld.

Maar het jobrapport bevat ook een paar kleine tegenvallers. In mei en juni samen zijn er 41.000 minder jobs bijgekomen dan vorige maand werd gezegd. Bovendien bleef de werkloosheidsgraad stabiel op 3,7 procent, terwijl economen een daling naar 3,6 procent hadden voorspeld.

Afkoeling

De tragere stijging van de werkgelegenheid is een aanwijzing dat de Amerikaanse economie afkoelt. Donderdag bleek al dat de groei van de Amerikaanse industrie in juli is teruggevallen naar het laagste peil in minstens drie jaar. Ook de grote krapte op de arbeidsmarkt zet een rem op de jobcreatie. De werkloosheidsgraad is bijna de laagste van de jongste 50 jaar.

Het jobrapport bevat echter ook goed nieuws. Het gemiddelde uurloon steeg met 3,2 procent jaar op jaar, tegenover 3,1 procent in juni. Economen hadden een stabiele loongroei voorspeld. De iets snellere toename van de lonen geeft aan dat de krappe arbeidsmarkt Amerikaanse arbeidskrachten kansen biedt om wat hogere lonen te vragen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud