Amerikaanse economie demarreert

De Amerikaanse economie doet het erg goed. - AFP ©AFP

De Amerikaanse economie is in het derde kwartaal gegroeid met 2,8 procent op jaarbasis. Daarmee bereiken de Verenigde Staten hun snelste groeitempo dit jaar. Toch is er nog geen reden tot euforie, want de binnenlandse vraag wankelt.

Het Amerikaanse ministerie van Handel kon vandaag uitpakken met puike groeicijfers. In het derde kwartaal groeide het Amerikaanse bruto binnenlands product (bbp) met 2,8 procent op jaarbasis. Het groeitempo bereikt daarmee zijn hoogste peil dit jaar; het tweede kwartaal kon maar aftoppen op 2,5 procent. 

Ook de analistenverwachtingen sneuvelden vlotjes. Een poll van persbureau Reuters had de groei voor het derde kwartaal vastgepind op 2 procent. De marktensite MarketWatch gingen voor een groei van 2,3 procent. 

De stretch met de buren uit Europa kan niet groter zijn. Op kwartaalbasis bedraagt het verschil tussen het Amerikaanse en Europese groeicijfer zo'n kleine 0,7 procent. Het verschil in beleid dat daarvan af hangt, is tekenend. Europa moet nog altijd rekenen op de steunwieltjes van de Europese Centrale Bank, die vanmiddag de rente verlaagde van 0,5 naar 0,25 procent. Dat terwijl in de Verenigde Staten de mooie groeicijfers steeds meer aanleiding vormen om te speculeren op het einde van de goedkope stimuli van de Federal Reserve. 

Toch is er nog geen reden voor al te veel euforie. De versnelling lijkt dit kwartaal vooral te drijven op een groei van de export (+0,3 procent) en een herneming van de publieke investeringen (+0,2 procent). De publieke investeringen noteren dit kwartaal voor het eerst dit jaar pas positief. De private consumptie daarentegen zwakt af, naar een groei van 1,5 procent, het laagste groeitempo sinds midden 2011. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud