Amerikaanse economie groeit meer dan verwacht

©AFP

De Amerikaanse economie is in het derde kwartaal met 3,5 procent op jaarbasis gegroeid. Dat is duidelijk meer dan de verwachte 3 procent. De VS blijven dus een van de groeimotoren van de wereldeconomie.

De economische activiteit profiteerde van de sterke stijging van de uitvoer en de forse toename van de defensie-uitgaven, blijkt uit cijfers van het ministerie van Handel. De groei van de consumptie vertraagde.

Met 3,5 procent is de groei wel lager dan de 4,6 procent in het tweede kwartaal. Maar toen was er sprake van een inhaalbeweging nadat de Amerikaanse economie begin dit jaar was gekrompen door de erg strenge winter die het land meerdere dagen paralyseerde.

Daarmee blijven de Verenigde Staten, sowieso al de grootste economie van de wereld, één van de sterkste groeiers. Eerder al ging het Internationaal Monetair Fonds uit van een toename van het bruto binnenlands product over het hele jaar 2014 met 2,2 procent.

In de eurozone prijzen de meeste landen zich al gelukkig als hun economie niet in een recessie belandt. De goede gang van zaken in Amerika is ook één van de redenen waarom de Amerikaanse centrale bank (Fed) woensdag aankondigde dat einde deze maand de inkoop van obligaties wordt stopgezet. Dat is een stap naar een nomalisering van de soepele monetaire politiek. De Fed is van plan zijn nulrentebeleid 'nog geruime tijd' te handhaven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud