Amerikaanse economie groeit minder hard

Het gebouw van de Federal Reserve in Washington (Foto AFP)

De Verenigde Staten zagen de economische groei in juni en begin juli vertragen. In grote delen van het land verzwakte ook de arbeidsmarkt. Dat schrijft de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, in haar jongste Beige Book.

Daarmee is de toestand merkbaar verslechterd tegenover het vorige Beige Book, dat op 6 juni verscheen. Toen schetste de Fed een iets positiever beeld van de economie en was er sprake van een ‘gematigde’ groei.

Nu tekenden drie van de twaalf districten een groeivertraging op. De vertraging lijkt vooral de oostkust te treffen.

Wat tewerkstelling betreft, was er in juni sprake van een stabilisering tot matige groei van de aanwervingen. Nu verbeterde het tewerkstellingsniveau in de meeste districten slechts tegen een ‘lauw tempo’.

De Fed constateerde dat bedrijven nog steeds optimistisch zijn over de Amerikaanse economie, maar sommige zijn voorzichtig met nieuwe aanwervingen omdat ze onzeker zijn over het toekomstige belastingbeleid van de overheid en de richting die de overheidsuitgaven uitgaan.

Het Beige Book was ditmaal voorbereid door de Atlanta Fed en stoelde op informatie tot en met 9 juli. Het rapport is interessant omdat het gebaseerd is op anecdotische verslagen van zakenlui in heel de VS. Het zal mee de richting bepalen bij de volgende tweedaagse rentevergadering van de Fed op 31 juli en 1 augustus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud