Amerikaanse economie koelt fors af door coronavirus

Een winkel van Walmart in Los Angeles.

De economische groei in de VS valt voor het eerst sinds 2013 bijna stil. De beurzen reageren negatief.

De Amerikaanse economie koelt veel sterker af dan verwacht, blijkt uit een peiling van het onderzoeksbureau IHS Markit bij bedrijven. De zogenaamde PMI-indicator zakt in februari met 3,7 punten naar 49,6 punten, het laagste peil sinds 2013. Een score onder 50 punten wijst op een daling van de economische activiteit in de priv├ęsector.

Dat wil niet zeggen dat de hele Amerikaanse economie krimpt. 'De resultaten van de peiling geven aan dat de groei van het bruto binnenlands product is gedaald van iets meer dan 2 procent in januari naar amper 0,6 procent in februari', zegt Chris Williamson, hoofdeconoom van IHS Markit.

Hij verwijst naar de impact van het coronavirus. 'De eerste daling van de bestellingen in meer dan tien jaar is gedeeltelijk te wijten aan de uitbraak van het coronavirus. De activiteit in sectoren zoals toerisme daalt, de export krimpt en de aanvoerketens zijn ontwricht.' De groeivertraging is vooral te wijten aan de dienstensector. Daar daalt de activiteit, terwijl die blijft stijgen in de industrie.

De forse groeivertraging is opmerkelijk. De VS zijn een relatief gesloten economie die normaal relatief weinig last zouden hebben van de verlamming van de Chinese economie. Williamson merkt op dat het coronavirus niet de enige oorzaak is van de afkoeling. 'Ondernemingen signaleren dat ze voorzichtiger zijn om geld uit te geven, omdat ze bezorgd zijn over een meer algemene economische groeivertraging en onzeker zijn over de presidentsverkiezingen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud