Amerikaanse economie krimpt in coronajaar meest sinds 1946

De Amerikaanse president Joe Biden roept de bevolking op een mondmasker te dragen. ©REUTERS

De pandemie heeft de economische activiteit in de VS in 2020 met 3,5 procent doen dalen.

Ondanks de opleving vanaf het derde kwartaal heeft de Amerikaanse economie een zeer slecht jaar achter de rug. De economische activiteit zakte met 3,5 procent. Dat is de grootste achteruitgang sinds 1946. Toen verlaagde Washington de defensie-uitgaven met 75 procent na het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Zowel de consumptie, de bedrijfsinvesteringen als de export zijn in 2020 fors gedaald. De beperkende maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus verlamden in de VS en de rest van de wereld verscheidene belangrijke sectoren.

De dienstensector werd door de lockdowns zwaarder getroffen dan de industrie en de bouw. De Amerikaanse gezinnen spendeerden minder in cafés en restaurants en aan vrije tijd, zoals toerisme. Maar de uitgaven voor nieuwbouw en renovatie stegen, omdat de rente historisch laag was en de lockdown veel gezinnen ertoe aanzette op zoek te gaan naar een grotere woning.

Stimulerend beleid

De economische activiteit bereikte een dieptepunt in het tweede kwartaal. De versoepeling van de lockdown leidde in het derde kwartaal tot een fors herstel. In het vierde kwartaal vertraagde de opleving, omdat opnieuw beperkende maatregelen werden ingevoerd.

De koopkracht van de Amerikaanse gezinnen is groter dan voor de pandemie.

Ook het stimulerend monetair en begrotingsbeleid ondersteunden de economie. Het Congres keurde in de lente een stimuluspakket van zowat 3.000 miljard dollar goed, waardoor de koopkracht van de gezinnen groter was dan voor de pandemie. Maar de economische activiteit lag in het vierde kwartaal nog steeds 2,5 procent lager dan net voor de start van de crisis.

De vooruitzichten voor 2021 zijn volgens de meeste economen gunstig. ING-econoom James Knightley merkt op dat veel gezinnen de begin januari ontvangen stimuluscheque van 600 dollar meteen uitgeven. Die cheque is een onderdeel van het steunplan van 900 miljard dollar dat het Congres eind december heeft goedgekeurd. President Joe Biden heeft het Congres gevraagd daarbovenop nog eens 1.900 miljard dollar stimulus goed te keuren.

Voorts zal de vaccinering tegen het coronavirus een geleidelijke heropening van de economie mogelijk maken. Zowat 7 procent van de Amerikanen heeft al minstens één prik gekregen.

5 procent groei in 2021 is mogelijk.
James Knightley
Econoom ING

Economen verwachten dat de Amerikaanse economie in 2021 met ruim 4 procent groeit. Daardoor zal de activiteit in de tweede helft van dit jaar weer het niveau van net voor de crisis bereiken. Knightley is nog iets positiever. '5 procent groei is mogelijk.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud