Amerikaanse economie krimpt

Stakers demonstreren in de haven van Los Angeles. ©REUTERS

De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal met 0,7 procent op jaarbasis gekrompen, blijkt uit herziene cijfers. De daling van de economische activiteit is vooral te wijten aan slecht weer, de stijging van de dollar en stakingen.

Het Amerikaanse ministerie van Handel heeft de economische groei van begin dit jaar neerwaarts herzien. De economische activiteit daalde in het eerste kwartaal met 0,7 procent, terwijl vorige maand een bescheiden groei van 0,2 procent was gemeld. De terugval is iets kleiner dan verwacht, want economen hadden een krimp van 0,9 procent voorspeld.

De krimp van de Amerikaanse economie is te wijten aan combinatie van factoren. Vooral de netto-uitvoer (uitvoer min invoer) werd neerwaarts herzien. De stijging van het handelstekort knipte 1,9 procentpunt van de groei. Het is 30 jaar geleden dat de netto-uitvoer een zo grote negatieve invloed had op de groei.

De buitenlandse handel werd getroffen door stakingen in de havens aan de westkust en de stijging van de dollar. Het dure groene biljet drukte ook de bedrijfswinsten. De investeringen verminderden de groei met 0,2 procentpunt. Vooral oliebedrijven investeerden minder, omdat de olieprijs fors is gedaald. Voorts vertraagde de groei van de consumptie, onder meer als gevolg van het slechte weer.

Maar economen waarschuwen voor overdreven pessimsme. Cijfers over de inkomens schetsen een positiever beeld van de economie dan die van de bestedingen. Beide zouden normaal hetzelfde resultaat moeten opleveren. De inkomens groeiden in het eerste kwartaal met 1,4 procent.

Er is nog een reden waarom er wat twijfel is over de betrouwbaarheid van de groeicijfers. De groeicijfers van het eerste kwartaal waren de jongste jaren altijd slechter dan die van de volgende kwartalen. Het ministerie van Handel onderzoekt of het de seizoengezuiverde cijfers moet aanpassen.

Aangezien de daling van de economische activiteit in het eerste kwartaal vooral te wijten was aan tijdelijke factoren verwachten analisten een heropleving. Ze voorspellen voor het tweede kwartaal 2,7 procent groei op jaarbasis, blijkt uit een peiling van het persbureau Bloomberg.

Dat economisch herstel moet de weg vrijmaken voor een renteverhoging. Janet Yellen, de voorzitster van de Amerikaanse centrale bank (Fed), zei vorige week dat de Fed wellicht later dit jaar de rente zal optrekken.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud