Advertentie

Amerikaanse economie veert op tot boven precoronaniveau

De Amerikaanse president Joe Biden. ©REUTERS

De Amerikaanse economie herstelt krachtig. Met dank aan de forse stimulus van het begrotingsbeleid en de snelle vaccinatiecampagne.

De Amerikaanse economie is in het tweede kwartaal met 6,5 procent op jaarbasis gegroeid tegenover het eerste kwartaal. Hoewel de groei lager was dan de verwachte 8,4 procent, bereikt de economische activiteit voor het eerst weer het niveau van net voor de start van de pandemie. De activiteit was zelfs iets hoger dan eind 2019.

De consumptie van de gezinnen was met een groei van 11,8 procent op jaarbasis veruit de sterkste motor van de groei. De huishoudens spendeerden vooral meer in de horeca. De boom van de consumptie is te danken aan de sterke stijging van de koopkracht en de heropening van de economie.

Vele miljoenen Amerikanen kregen in maart of april een cheque van 1.400 dollar van de overheid. Die cheques maakten deel uit van een stimulusplan van 1.900 miljard dollar van de regering van president Joe Biden. De gezinnen hebben daardoor veel meer kunnen sparen dan normaal en ze beginnen dat geld uit te geven.

De essentie

  • De economische activiteit in de VS is in het tweede kwartaal boven het niveau van net voor de pandemie gestegen.
  • De heropleving is te danken aan de stimulus van de overheid, de snelle vaccinatiecampagne en de heropening van de economie.
  • De consumptie van de gezinnen is de sterkste motor van de groei.
  • Niet alle economische schade van de pandemie is al hersteld.

Snelle vaccinatie

Bovendien hebben de VS de economie vroeger heropend dan de Europese landen. Dat was mogelijk omdat daar veel sneller een belangrijk deel van de bevolking is gevaccineerd tegen het coronavirus. Europa heeft de jongste weken wel een inhaalbeweging gemaakt.

Er is ook wat minder goed nieuws over de Amerikaanse economie. De investeringen van de gezinnen in nieuwbouw en renovatie daalden in het tweede kwartaal na de spectaculaire stijging de vorige kwartalen. Een mogelijke verklaring is een tekort aan bouwmaterialen. De bouwsector klaagt dat de aanvoer van grondstoffen zoals hout sputtert. Ook de afbouw van de voorraden drukte de groei.

De Amerikaanse economie groeit dit jaar wellicht het meest sinds 1984.

De economische vooruitzichten blijven gunstig, hoewel de opmars van de deltavariant van het coronavirus de onzekerheid doet toenemen. De extra spaarbuffer is nog niet opgesoupeerd en Biden zoekt in het Congres steun voor grote investeringen in infrastructuur en extra sociale uitgaven. Economen verwachten dat de Amerikaanse economie over heel 2021 met 7 procent groeit na een krimp van 3,4 procent in 2020. Dat zou de hoogste groei zijn sinds 1984.

Inflatie

De vraag rijst of de krachtige heropleving zal leiden tot een duurzame stijging van de inflatie. De inflatie steeg in juni naar 5,4 procent, het hoogste peil sinds 2008. De Amerikaanse centrale bank en de meeste economen denken dat de hoge inflatie vooral te wijten is aan tijdelijke factoren, zoals schaarste aan grondstoffen en onderdelen en aan prijsstijgingen bij de heropening van sommige dienstensectoren, zoals de horeca en het toerisme.

De heropleving heeft niet alle economische schade van de pandemie hersteld.

Het herstel betekent niet dat alle economische schade van de pandemie is hersteld. Er zijn nog steeds bijna 7 miljoen Amerikanen minder aan de slag dan net voor de start van de crisis, onder meer omdat sommigen tijdelijk of definitief niet meer beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt.

Veel oudere werknemers die hun job verloren, zijn vervroegd met pensioen gegaan. Andere Amerikanen vrezen een coronabesmetting of blijven thuis omdat sommige scholen nog gesloten zijn en ze kinderen moeten opvangen. Wellicht speelt ook de tijdelijke verhoging van de werkloosheidsuitkeringen een rol.

De massale ondersteuning van de economie is ook slecht nieuws voor de Amerikaanse overheidsfinanciën. Het begrotingstekort en de overheidsschuld zijn fors gestegen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud