Advertentie
Advertentie

Amerikaanse economie vertraagt

De haven van het Californische Oakland. De Amerikaanse export lijkt voorlopig weinig hinder te ondervinden van de dure dollar. ©AFP

Bedrijven teerden afgelopen zomer op hun voorraden, wat doet vermoeden dat de vertraging slechts tijdelijk is.

's Werelds grootste economie koelde afgelopen zomer af. In de periode juli-september groeide het Amerikaanse bruto binnenlands product (bbp) volgens een eerste raming van het Bureau of Economic Analysis met 1,5 procent op jaarbasis. Dat is minder dan de helft van het groeispurtje in het voorjaar, toen de economie met 3,9 procent op jaarbasis groeide.

Opvallend: de dure dollar heeft nauwelijks impact op de Amerikaanse exportmachine. De netto-uitvoer roomde welgeteld 0,03 punten van de groei af (zie inzetje). Dé steunbeer is onverminderd de consument, die het gros van de groei aanleverde.

  • Gezinnen: +2,19 pp
  • Bedrijven: +0,47 pp
  • Voorraden: -1,44 pp
  • Overheid: +0,30 pp
  • Netto-uitover: -0,03 pp

De vertraging van de groei vloeit vooral voort uit het feit dat Amerikaanse bedrijven afgelopen zomer hun voorraden fors verminderden en zo de groei met een forse 1,4 procentpunt aftopten. Maar dat is meteen een reden voor optimisme: de kans is groot dat bedrijven de komende kwartalen ook zonder extra vraag hun productie weer opdrijven, om hun schappen bij te vullen.

'Het rapport ondersteunt de vrij positieve inschatting van de economie van de Amerikaanse centraal bankiers gisteravond', zegt ING-econoom James Knightley. 'Maar toch moeten we eerst nog een verdere verbetering van de arbeidsmarkt én hogere inflatiecijfers zien eer we comfortabel zijn met de idee van een renteverhoging in december.'

De Federal Reserve houdt de rente al sinds december 2008 op nul. De jongste renteverhoging dateert van 2006. In de schoot van de centrale bank woedt een discussie of de economie niet stilaan sterk genoeg is om een hogere rente te verteren.

 

 

.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud