Amerikaanse exportmotor sputtert

De haven van Wilmington (North Carolina) (foto: Bloomberg)

De Amerikaanse uitvoer viel in april licht terug tegenover het recordpeil van maart. Vooral de export naar de eurozone en China stokte.

Het Amerikaanse handelstekort vernauwde in april licht, van 52,6 naar 50,1 miljard dollar. Dat betekent nog altijd dat de VS elke werkdag voor zo'n 2,5 miljard dollar op krediet van het buitenland leven.

Het politiek gevoelige bilaterale tekort met China vertegenwoordigt bijna de heflt van het totale tekort, 24,6 miljard dollar. De Amerikanen voeren met 33 miljard vier keer meer uit China in, dan de 8,5 miljard die ze zelf aan de Volksrepubliek kunnen slijten.

De uitvoer - de voorbij jaren één van de verrassende succesverhalen van de Amerikaanse economie - brokkelde een klein procent af naar 182,9 miljard dollar. In maart wisten de Amerikanen voor 184,4 miljard in het buitenland te slijten, een record. De invoer viel echter nog forser terug, met 1,1 procent. Vooral de uitvoer naar de Europese Unie viel scherp terug, met 11 procent. Over de eerste vier maanden lag de uitvoer naar Europa wel nog 3,5 procent hoger dan een jaar eerder.

De Amerikaanse handelscijfers vertellen een gelijkaardig verhaal als de Duitse: ook bij de oosterburen kalft de in- en uitvoer af, een signaal dat de wereldvraag vertraagt.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud