Amerikaanse 'government shutdown' duurde nooit langer

Een bord aan een overheidsgebouw in Washington dat mensen informeert dat het gebouw gesloten is vanwege de shutdown. ©AFP

De shutdown die de federale diensten van de Verenigde Staten nu al drie weken voor een deel lamlegt, is in de nacht van vrijdag op zaterdag de langste shutdown uit de geschiedenis van de VS geworden.

Het record werd zaterdagochtend omstreeks 6 uur Belgische tijd gebroken. De huidige patsituatie duurt langer dan de 21 dagen ten tijde van president Bill Clinton in 1995-1996. Toen draaide het conflict tussen de Democratische president en het door de Republikeinen gedomineerde Congres onder meer rond de financiering van de Amerikaanse gezondheidszorg.

Vandaag is er nog altijd geen compromis in zicht tussen het standpunt van president Donald Trump die 5,7 miljard dollar wil voor een anti-migrantenmuur aan de grens met Mexico en de Democraten die dit project immoreel vinden, duur en inefficiënt in de strijd tegen de illegale immigratie.

Klik hier indien onderstaande tabel niet zichtbaar is.

'Het makkelijkste zou zijn dat ik een nationale noodtoestand uitroep', zei Trump vrijdag, 'maar dat zal ik nog zo snel niet doen. Dat komt het Congres (parlement, nvdr) toe.'

Het Congres en de Senaat komen pas maandag terug bijeen. Intussen zijn ongeveer 800.000 federale ambtenaren het slachtoffer van de situatie. Ze krijgen voorlopig geen loon uitbetaald.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect