Advertentie

Amerikaanse groei versnelt dankzij consument

©Bloomberg

De groei van de Amerikaanse economie is in het tweede kwartaal flink gestegen dankzij de hogere consumptie en het eerste kwartaal bleek minder slecht dan verwacht. Die cijfers maken de weg vrij voor een renteverhoging later dit jaar.

De economische activiteit steeg in het tweede kwartaal met 2,3 procent op jaarbasis, zegt het ministerie van Handel. Dat is iets minder dan de verwachte 2,5 procent. Maar de groei van het eerste kwartaal werd flink opwaarts herzien van -0,2 naar 0,6 procent.

De expansie van 's werelds grootste economie was in het tweede kwartaal bijna uitsluitend te danken aan de flinke toename van de gezinsconsumptie. De overheidsconsumptie, de netto-uitvoer en de investeringen leverden elk een kleine bijdrage tot de economische groei.

Begin dit jaar was de groei zwak omdat de Amerikaanse economie werd geconfronteerd met stakingen in sommige havens en slecht weer. Ook de stijging van de dollar woog op de groei.

Zoals elk jaar in juli werden de groeicijfers van de jongste drie jaar herzien. Volgens de nieuwe ramingen groeide de Amerikaanse economie tussen eind 2011 en eind 2014 slechts met 2,1 procent in plaats van 2,4 procent per jaar.

De groeicijfers bevestigen dat het economisch herstel in de VS doorzet en maken de weg vrij voor een renteverhoging later dit jaar. De Amerikaanse centrale bank houdt de deur open voor een verstrakking van het geldbeleid in september. Ze zei woensdag dat de arbeidsmarkt en huizenmarkt verder zijn verbeterd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud