Amerikaanse industrie koelt fors af

Een motorenfabriek van de Amerikaanse autoproducent Ford in Ohio. ©Bloomberg

De handelsoorlog tussen de VS en China heeft de groei van de Amerikaanse industrie doen dalen naar het laagste peil in jaren.

De Amerikaanse industrie krijgt klappen. De PMI-indicator, een maatstaf van de groei van de industriële activiteit, zakte in mei met 2,1 punten naar 50,5 punten, het laagste peil sinds september 2009. Een score boven 50 punten wijst op een stijging van de industriële activiteit, en omgekeerd. De groei van de industrie is dus bijna stilgevallen.

De ISM-indicator, een gelijkaardige graadmeter voor de groei van de industrie, schetst een iets beter beeld. Hij daalde in mei met 0,7 punt naar 52,1 punten, het laagste niveau sinds oktober 2016. Economen hadden een lichte stijging naar 53 punten voorspeld.

Importtaksen

De sterke afkoeling van de Amerikaanse industrie is vooral te wijten aan handelsconflicten. De VS hebben het jongste jaar de importtaksen op Chinese producten met een waarde van 250 miljard dollar opgetrokken. China heeft op zijn beurt de invoerheffingen op Amerikaanse producten verhoogd. In augustus vorig jaar noteerde de ISM-indicator nog het hoogste peil in 14 jaar.

De escalatie van de handelsconflicten doet het pessimisme over de groeivooruitzichten van de Amerikaanse economie toenemen

De industrie wordt zwaar getroffen door het protectionisme, omdat zij veel meer dan de dienstensector afhankelijk is van de export. De Amerikaanse president Donald Trump kondigde vorige week aan dat hij de importtaksen op alle Mexicaanse producten zal verhogen, omdat Mexico 'de illegale migratie niet aan banden legt'. Als Mexico vergeldingsmaatregelen treft, dreigt de Amerikaanse industrie opnieuw klappen te krijgen.

De escalatie van de handelsconflicten doet het pessimisme over de groeivooruitzichten van de Amerikaanse economie toenemen en wakkert de speculatie over renteverlagingen aan. De rentetermijnmarkt verwacht dat de Amerikaanse centrale bank in september de rente verlaagt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud