Amerikaanse inflatie daalt fors in juni

(foto: Reuters)

De Amerikaanse inflatie daalde in juni fors, van 2 naar 1,1 procent, als gevolg van de fors lagere olieprijzen. De kerninflatie bleef stabiel op 0,9 procent, een evenaring van het laagste peil sinds 1964.

Amerikaanse centrale bankiers moeten zich nog steeds geen zorgen maken over inflatie. Integendeel, het spookbeeld van deflatie blijft onverminderd een kopzorg. Dat leren cijfers van het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics (BLS).

De prijzen voor een korf consumptieproducten viel in juni maand op maand 0,1 procent terug, de derde daling op rij. Dat is vooral het gevolg van de forse daling van de energieprijzen, met 2,9 procent. Jaar op jaar daalde de inflatie stevig, van 2 naar 1,1 procent. Dat is iets forser dan verwacht, economen verwachtten een daling tot 1,2 procent.

De kerninflatie - exclusief voedings- en energieprijzen - bleef voor de derde maand op rij stabiel op 0,9 procent. Dat is een evenaring van het laagste peil sinds augustus 1964.

Horizon

'De stabiele grondstoffenprijzen zullen de inflatie in toom blijven houden, terwijl de producentenprijzen gisteren aantoonden dat er geen inflatiedreiging aan de horizon is. Bovendien leerden de notulen van de vorige bijeenkomst dat de Fed-toplui meer bezorgd zijn over deflatie', stelt ING-econoom James Knightley. 'Dit suggereert dat de eerste renteverhoging misschien nog langer op zich laat wachten dan het derde kwartaal van 2011 waar we nu op rekenen.'

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud