Amerikaanse jobmotor stokt

Door het tegenvallende banenrapport valt de taak om het soepele monetaire beleid in de VS af te bouwen wellicht in de schoot van de nieuwe FEd-voorzitter, Janet Yellen. (Foto: Bloomberg) ©Bloomberg

De Amerikaanse economie creëerde in september 148.000 nieuwe jobs. Dat is een pak minder dan verwacht en betekent wellicht dat de Amerikaanse centrale bank haar soepel beleid dit jaar niet meer bijstuurt.

Met 18 dagen vertraging publiceerde het Amerikaanse ministerie van Arbeid dan toch zijn banenrapport voor september. Daaruit blijkt dat de grootste economie ter wereld vorige maand 148.000 nieuwe jobs schiep. Wall Street-economen mikten op een banengroei van 180.000 stuks.

De werkloosheidsgraad gaat met 7,2 procent - het laagste peil sinds december 2008 - wel licht onder de verwachting van analisten (7,3%). Dat is vooral een kwestie van afronding, want eigenlijk zakte de werkloosheidsgraad slechts miniem van 7,28 naar 7,24 procent.

Het jobrapport leert dat die daling vooral het gevolg is van de verdere afbrokkeling van de participatiegraad, die met 63,2 procent op het laagste peil sinds 1978 blijft.

'De cijfers zijn een grote ontgoocheling', stelt ING-econoom Rob Carnell. 'Er waren in september nochtans signalen dat de arbeidsmarkt beter presteerde.'

Begrotingsimpasse

De publicatie van de cijfers liep meer dan twee weken vertraging op door de begrotingsperikelen in de VS. De cijferaars van het ministerie van Arbeid behoorden tot de 800.000 niet-essentiële ambtenaren die ongevraagd op verlof werden gestuurd door de 'shutdown', de sluiting van de Amerikaanse overheidsdiensten.

De sluiting van de overheid kwam er op 1 oktober omdat de Democraten en Republikeinen geen deal konden sluiten over de Amerikaanse begroting. Een akkoord vorige week bracht een einde aan de impasse over de 'shutdown' en de verhoging van het schuldplafond, de maximale schulden die de VS mogen aangaan.

Al is de oplossing maar tijdelijk. De Amerikaanse politici gaven zich met een tijdelijk akkoord maar enkele weken om een sluitend compromis voor de komende jaren te vinden. Als er geen oplossing uit de bus komt, begint het steekspel begin volgend jaar gewoon opnieuw.

Vertekening

Het laattijdige jobrapport bevat cijfers voor september. Deze keer is er dus geen impact van de sluiting van de overheidsdiensten. Ook volgende maand zullen de 800.000 getroffen ambtenaren niet opduiken in de statistieken. Ze krijgen hun loon met terugwerkende kracht uitbetaald en moesten dus geen werkloosheidsuitkering aanvragen.

Toch blijft de sluiting van de overheid niet zonder gevolgen. Heel wat jobs zijn onrechtstreeks verbonden met de overheidsdiensten. Denk bijvoorbeeld aan personeel van winkeltjes in de buurt van de nationale parken, die noodgedwongen de poorten gesloten hielden. Ook zij zaten de voorbije weken werkloos thuis. Volgens de Amerikaanse zakenbank JP Morgan zullen de statistieken de komende maanden daarom toch vertekend zijn.

Fed-beleid

De betrouwbaarheid van de cijfers over de arbeidsmarkt is van groot belang voor de Amerikaanse centrale bank (Fed). De Fed hanteert het banenrapport om zijn beleid uit te stippelen. Zo beloofde huidig voorzitter Ben Bernanke in juni om de rente niet te verhogen zolang de werkloosheidsgraad boven 6,5 procent noteert.

Maar ook in de discussie over het temperen van het maandelijkse inkoopprogramma van schuldpapier speelt de toestand op de arbeidsmarkt een rol. In mei kondigde Bernanke aan dat de Fed overweegt zijn stimulus af te bouwen, maar in september besliste de voorzitter verrassend dat het economisch herstel niet sterk genoeg was om dat ook effectief te doen. 

Bovendien voegde Bernanke er aan toe dat een werkloosheidsgraad onder 7 procent niet noodzakelijk betekent dat het programma afgebouwd wordt. In juni had hij zich wel nog in die zin uitgelaten. 'Die 7 procent was maar een indicatie, zeker omdat de werkloosheidsgraad af en toe vertekend worden door een lagere participatiegraad', klonk het

Het jongste banenrapport neemt de twijfel over de economische gezondheid van de VS zeker niet weg en in januari komt huidig vice-voorzitter Janet Yellen aan het roer te staan bij de Fed. De econome staat bekend als een van de architecten van het huidige beleid en als 'duif'. Dat betekent dat ze meer aandacht besteedt aan de bestrijding van de werkloosheid dan dat ze wakker ligt van inflatie. Analisten gaan er dan ook vanuit dat er dit jaar geen beleidswijziging meer komt.

'Deze cijfers zijn niet de tekenen van herstel waar de Fed op wacht om zijn inkoopprogramma te temperen', stelt ook Carnell. 'Door de vertekening van de cijfers krijgt de centrale bank pas in januari opnieuw betrouwbare data en pas dan zal het een beleidswijziging beginnen overwegen. Op voorwaarde dat de begrotingsdiscussie dan niet weer is opgelaaid natuurlijk.'  

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud