Amerikaanse kandidaat-vicepresidenten houden het beschaafd

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence (centraal op de foto). ©EPA

Felle kritiek, maar beschaafd. Dat was in contrast met het presidentiële debat de essentie van de confrontatie tussen de twee Amerikanen die strijd leveren om straks 'een hartslag verwijderd' te zijn van het presidentschap.

In Amerikaanse presidentsraces zijn debatten tussen kandidaat-vicepresidenten doorgaans niet meer dan een voetnoot. Maar door de coronaperikelen van Donald Trump werd de clash tussen Mike Pence en Kamala Harris opgewaardeerd.

Trumps gezondheidsperikelen drukten de Amerikanen met de neus op de feiten. Met twee zeventigers in de presidentiële arena - de Democraat Joe Biden telt 77 lentes en de Republikein Donald Trump 74 - is de kans op een invalbeurt van de vicepresident de komende vier jaar niet onbestaande.

Het debat van woensdag in Salt Lake City werd overschaduwd door de corona-uitbraak in het Witte Huis. Kamala Harris (55) en Mike Pence (61) kruisten de degens op zo'n 3,7 meter afstand, gescheiden van elkaar door plexiglas. Beiden testten negatief voor aanvang van het debat, dat 90 minuten duurde.
Uiteindelijk verliep het debat hoffelijker dan dat tussen Biden en Trump. De toon was beschaafder, er waren minder onderbrekingen en er werden zelfs complimentjes uitgewisseld.

Kritiek op presidentieel coronabeleid

Zoals verwacht had Harris veel kritiek op het coronabeleid van de regering-Trump. 'De Amerikanen zijn getuige geweest van de grootste mislukking van een presidentiële administratie in de geschiedenis van de VS', klonk het. Harris had ook kritiek op het buitenlandbeleid van Trump en zijn financiën. Naast het coronavirus botsten de twee kandidaten onder meer ook over het Hooggerechtshof, de klimaatverandering en de rassenrelaties in Amerika.

Tussendoor stal vooral een vlieg de show, die ruim 2 minuten op het haar van Pence bleef zitten terwijl hij de politie aan het verdedigen was.

Voor de twee kandidaat-vicepresidenten stond veel op het spel. Pence geldt als presidentskandidaat in 2024. Ook Harris wordt beschouwd als waarschijnlijke opvolger van Biden, die door zijn gevorderde leeftijd mogelijk maar een termijn als president zou blijven, als hij het op 3 november al haalt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud