Amerikaanse minister tackelt zelfverdedigingswetten

Eric Holder, de Amerikaanse minister van Justitie. (foto AFP) ©AFP

Eric Holder, de Amerikaanse minister van Justitie, neemt de wetten op wettige zelfverdediging zoals in de staat Florida in het vizier. Hij mengt zich daarmee in het debat dat de controversiële vrijspraak van George Zimmerman uitlokte.

Buurtwachter Zimmerman schoot vorig jaar in Florida de ongewapende zwarte tiener Trayvon Martin dood. Zijn vrijspraak door een blanke jury zette kwaad bloed bij de zwarte Amerikaanse gemeenschap. Veel Afro-Amerikanen verdenken Zimmerman, die half Peruviaans is, van racistische motieven.

Holder, de zwarte minister van Justitie, zei gisteren dat hij zijn 15-jarige zoon heeft moeten waarschuwen voor wat het betekent om een jonge, zwarte man te zijn in de Verenigde Staten. Hij had dezelfde babbel met zijn zoon over de gevaren, die ook zijn vader met hem heeft gehad. 'Het is een vader-zoontraditie waarvan ik hoopte dat ze niet doorgegeven moest worden.'

De minister nam voor de jaarvergadering van de NAACP, de burgerrechtenorganisatie die het opneemt voor de rechten van zwarten, ook de zelfverdedigingswetten in tal van Amerikaanse staten op de korrel. Hij sprak in Orlando, niet zo ver van het stadje Sanford waar Zimmerman werd vrijgesproken.

'Los van de zaak die de nationale aandacht eist, is het tijd om de wetten in vraag te stellen die het begrip van wettige zelfverdediging zinloos uitbreiden en zoveel gevaarlijke conflicten zaaien in onze buurten', zei Holder. 'Deze wetten proberen iets te maken dat nooit kapot is geweest.'

Florida stemde in 2005, net als een dertigtal staten, een omstreden wet op wettige zelfverdediging. Die 'Stand your Ground'-wetten laten belaagden toe om zich met geweld te verdedigen, waar ze zich ook bevinden, zonder zichzelf eerst in veiligheid te moeten brengen. Zimmermans advocaten beriepen zich op die wet. 

'We moeten de wetten aanpakken die tot meer geweld leiden dan dat ze er besparen', meent Holder. Volgens hem benaderen ze zelfverdediging op een 'domme manier'. Hij noemde de dood van Trayvon Martin ook 'onnodig'.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud