Advertentie
Advertentie

Amerikaanse Senaat keurt 250 miljard goed om techstrijd met China aan te gaan

De Democratische leider in de Senaat Charles Schumer toen de 'historische tekst' werd goedgekeurd. ©AFP

Om de Amerikaanse bedrijven te ondersteunen in de concurrentiestrijd met China, wil de Senaat miljarden dollars in de techsector pompen.

De Amerikaanse Senaat keurde dinsdag met grote meerderheid een ambitieus plan voor investeringen in wetenschap en technologie goed. Het moeten de Verenigde Staten voorsprong geven in de race om technologisch leiderschap. Zo willen ze meer dan 170 miljard injecteren in onderzoek en ontwikkeling.

50
miljard dollar
Als ook het Huis van Afgevaardigden akkoord gaat, krijgt onder andere de chipindustrie 50 miljard dollar.

Dat de wet ruime steun kreeg van zowel de Democraten als de Republikeinen heeft alles te maken met China. De vrees om te afhankelijk te worden van de Chinezen, overtuigde de Senaat om de gebruikelijke tweespalt achter zich te laten en voor de 'Innovation and Competition Act' te stemmen. Er waren 68 stemmen voor en 32 tegen.

Als ook het Huis van Afgevaardigden akkoord gaat, krijgt onder andere de chipindustrie zo'n 50 miljard dollar. China speelt een belangrijke rol bij de levering van chips aan de Verenigde Staten, en dat moet gekeerd worden.

Wereldmacht

De Democratische leider in de Senaat Charles Schumer benadrukte dat het investeringspakket noodzakelijk is als Amerika een wereldmacht wil blijven. 'Wie de race om de technologieën van de toekomst wint, wordt de economische wereldleider, met ingrijpende gevolgen voor het buitenlands beleid en de nationale veiligheid. Als we niets doen, dan zijn onze dagen als dominante supermacht misschien wel geteld.'

Als we niets doen, dan zijn onze dagen als dominante supermacht misschien wel geteld.
Charles Schumer
Democratische leider in de Senaat

In een tijd waar de race om leiderschap zich ook tussen de sterren afspeelt, voorziet de wet zo'n 10 miljard voor een nieuw NASA-programma. Ook wordt 300 miljoen dollar uitgetrokken om de politieke invloed van de Chinese Communistische Partij tegen te gaan.

De wet opent bovendien de deur voor nieuwe sancties tegen Peking bij mensenrechtenschendingen, geeft de opdracht tot een nieuwe studie over de oorsprong van het coronavirus en roept op tot een diplomatieke boycot van de Olympische Winterspelen in Peking in 2022.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud