Amerikaanse Senaat keurt hervorming Wall Street goed

©BELGA/AFP

Na weken getouwtrek is de Democratische fractie erin geslaagd genoeg stemmen te verzamelen om de financiële hervorming door de Amerikaanse Senaat te krijgen. Met 60 tegen 38 stemmen werd de laatste horde genomen om de wet op de financiële hervorming goed te keuren. Volgende week kan de wet, goed voor meer dan 2.300 pagina’s, door president Barack Obama ondertekend worden en wordt ze van kracht.

Het gaat om de grootste financiële hervorming in de Verenigde Staten sinds de jaren 30. De bedoeling is dat deze regulering een financiële crisis zoals in 2008 voorkomt. Dat moet vooral gebeuren door het versterken van het toezicht. Ook is het de bedoeling dat de consument beter beschermd wordt als hij financiële producten koopt. Er zijn ook beperkingen ingevoerd voor het verhandelen van afgeleide producten en het aanhouden van hefboomfondsen, en de kapitaalvereisten voor de financiële instellingen moeten hoger. Maar dat alles moet dus nog concreet worden ingevuld na aftoetsing door de toezichthouders.

Volgens de Republikeinen schiet de wet zijn doel ver voorbij en zal hij in de toekomst niet de oorzaken van een crash als die van 2008 kunnen voorkomen.

Wall Street stuurde bij het opstellen van de wet een horde lobbyisten af op de leden van het Congres. Miljoenen dollars werden uitgegeven om de scherpe kantjes van de wetgeving af te vijlen. De grootste bank op Wall Street, JPMorgan, gaf in vijf kwartalen 7,7 miljoen dollar aan leden van het Congres en hun partij.

Volgens de krant The New York Times heeft het Ethisch Bureau van het Congres een grootscheeps onderzoek opgezet naar beïnvloeding.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud