Advertentie

Amerikaanse senaat wendt begrotingscrisis af

Pas op de laatste moment werd de begroting goedgekeurd. ©REUTERS

Na het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft nu ook de Senaat ingestemd met het wetsvoorstel voor de overheidsbegroting. Zo werd op het laatste moment een sluiting van de overheid afgewend.

Het voorstel werd goedgekeurd met 56 tegen 40 stemmen. Het akkoord maakt 1.100 miljard euro vrij voor de overheid. Die moet haar diensten met dat geld normaal gezien kunnen laten draaien tot eind september van volgend jaar.

De Republikeinen en de Democraten hadden eerder deze week al een akkoord bereikt over een verhoging van het schuldenplafond. Daarmee werd het gevaar voor een nieuwe ‘shutdown’ even afgewend. Maar pas na een goedkeuring van de senaat kunnen Amerikanen weer enkele maanden op beide oren slapen.

Sluiting

In oktober 2013 moest een belangrijk deel van de Amerikaanse overheidsdiensten gedurende twee weken de deuren sluiten door het uitblijven van een akkoord over het schuldenplafond. De Republikeinen hadden de stilstand uitgelokt omdat ze Obama's hervorming van de gezondheidszorg wilden terugdraaien.

Ook nu leek het even die richting uit te gaan. Er was flinke tegenwerking van links én rechts. De meest conservatieve vleugel van de Republikeinse partij vindt de geplande uitgaven te hoog, en wilde bovendien een shutdown uitlokken als vergelding voor de recente immigratiehervorming die Obama en de democraten doorvoerden. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud