Amerikaanse Senaat wil geen getuigen oproepen in afzettingsproces Trump

Wellicht vindt woensdag in de Amerikaanse Senaat de definitieve stemming plaats over de poging van de Democraten om president Trump af te zetten. ©EPA

De Amerikaanse Senaat heeft vrijdag tegen het oproepen van getuigen gestemd in het afzettingsproces tegen de Republikeinse president Trump. Wellicht vindt woensdag een definitieve stemming plaats.

De Republikeinse meerderheid keerde zich vrijdag tegen het plan van de Democraten. Die beschuldigen Trump van machtsmisbruik en het belemmeren van onderzoek daarnaar. De senatoren wezen het oproepen van getuigen en het aanvragen van ander mogelijk bewijsmateriaal af met 51 tegen 49 stemmen.

De Republikeinen in de Senaat verwachten nu dat woensdag een definitieve stemming zal plaatsvinden over de aanklachten tegen president Donald Trump. De prominente Republikein Roy Blunt zegt dat de Democraten daarmee hebben ingestemd.

Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen in de Senaat, had vrijdag al gesteld dat het afzettingsproces ‘ergens in de komende dagen tot een eind komt’. Hij trad toen niet in detail.

Om Trump schuldig te verklaren en af te zetten zijn 67 senatoren nodig en dat aantal lijkt niet haalbaar.

De Republikeinen willen snel een punt zetten achter het afzettingsproces. Volgende week houdt Trump zijn jaarlijkse rede voor het Congres. Ook worden dinsdag in de staat Iowa voorverkiezingen gehouden voor de presidentsverkiezingen in november.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud