Amerikaanse shutdown voorlopig opgeheven

©REUTERS

De Republikeinse senatoren in Amerika hebben het met de Democraten op een akkoordje gegooid, waardoor de overheidsdiensten tijdelijk weer open gaan.

Sinds vrijdagnacht moesten in de Verenigde Staten zo'n 800.000 ambtenaren onbetaald thuisblijven. De reden voor deze 'shutdown' is dat het Amerikaanse parlement er niet in geslaagd is om een akkoord te bereiken over de begroting. Daardoor moesten veel diensten noodgedwongen dichtgaan. Het gaat onder andere om nationale parken, musea en de belastingdiensten.

Dreamers

Voor een akkoord over de begroting is in de Senaat een meerderheid van 60 van de 100 stemmen nodig. De Republikeinse Partij van de Amerikaanse president Donald Trump heeft er maar 51. Trump is dus afhankelijk van de Democratische oppositie om tot een deal te komen.

In ruil eisten de Democraten een regeling voor de zowat 800.000 'dreamers'. Dat zijn de kinderen van illegale migranten. De Democraten willen het pad naar een regularisatie effenen en ze worden daarin gesteund door de overgrote meerderheid van de Amerikanen.

De komende weken komt er een grondig debat over de Dreamers, beloofden de Republikeinen aan de Democraten. In ruil gaven de Democraten hun steun. Daarmee is een nieuwe shutdown wel niet uitgesloten. Het gaat hier om een tijdelijke maatregel, die maar loopt tot 8 februari.

Defensie

Trumps eigenlijke begroting - die voorziet in massaal extra fondsen voor Defensie en Binnenlandse Veiligheid, maar fors bespaart op onder meer Buitenlandse Zaken, Onderwijs en Milieu - had al op 1 oktober moeten ingaan, maar vond geen 60 stemmen in de Senaat. Er werd dan maar een tijdelijke financiering geregeld, volgens het budget van vorig jaar. Eerst tot begin december, dan tot net voor kerst, vervolgens tot vorige vrijdag en nu dus tot 8 februari.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud