Advertentie

Amerikaanse speciale gezant voor Haïti neemt ontslag na 'onmenselijke' uitwijzingen

Een agent van de grenspatrouille grijpt het hemd van een migrant die naar de Verenigde Staten wil reizen. ©AFP

De Amerikaanse speciale gezant voor Haïti, Daniel Foote, neemt ontslag omdat hij niet kan leven met de 'onmenselijke' uitwijzingen van Haïtianen. Het ontslag doet de druk op de Amerikaanse president Joe Biden toenemen.

'Ik sluit me niet aan bij het onmenselijke en contraproductieve besluit van de Verenigde Staten om duizenden Haïtiaanse vluchtelingen en migranten naar Haïti te deporteren', klonk het in de vlammende ontslagbrief van Foote aan de minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken.

Daniel Foote, de Amerikaanse speciaal gezant die ontslag neemt. ©AFP

De voorbije dagen circuleerden massaal beelden op sociale media van Haïtianen die bruut over de grens gejaagd worden. Het hardhandige optreden van de Texaanse grenspolitie veroorzaakte wereldwijde kritiek. Te paard en met een zweep sturen ze migranten terug de rivier in, alsof het om vee gaat.

Hoewel Jen Psaki, de woordvoerster van het Witte Huis, zei dat de beelden 'verschrikkelijk' waren, lijkt het er niet op dat de uitzettingen worden stopgezet.

'(Haiti is) een land waar onze overheidsambtenaren zijn opgesloten in beveiligde compounds vanwege het gevaar van gewapende bendes die het dagelijks leven beheersen', klonk het nog in de brief van de diplomaat Foote.

©REUTERS

Moord en storm

In Haïti, het armste land op het westelijk halfrond, is de politieke crisis al even compleet. Begin juli werd de Haïtiaanse president Jovenel Moïse koelbloedig vermoord. In het land tieren de politieke instabiliteit, het wanbeleid, de corruptie en het bendegeweld welig.

Amper een maand later kregen de Haïtianen twee keer af te rekenen met natuurgeweld. Eerst door een zware aardbeving, nadien door de passage van de tropische storm Grace. Terwijl het net bekomen was van verwoestende aardbeving van januari 2010. Haïti kampt ook al jaren met een verschroeiende inflatie, voedseltekorten en werkloosheid.

Druk op Biden

Het ontslag van Foote doet de druk op Biden toenemen. Biden beloofde een humaner migratiebeleid te voeren dan zijn voorganger Donald Trump maar daar is volgens critici nog niets van in huis gekomen.

De Verenigde Staten hadden de uitwijzingen van Haïtianen aan banden gelegd na de zware aardbeving van 14 augustus, maar de komst van zowat 15.000 migranten -hoofdzakelijk Haïtianen - naar Texas deed de regering van standpunt veranderen.

De meesten verbleven maandenlang in een provisoir kamp onder een brug in de grensstad Del Rio, maar sinds zondag hebben de Amerikaanse immigratiediensten met twaalf vluchten al meer dan 1.400 Haïtianen uitgewezen. Ook zouden meer dan 3.000 mensen gearresteerd zijn.

Filippo Grandi, het hoofd van het vluchtelingenagentschap van de VN, waarschuwde deze week nog dat de uitzettingen van de VS naar Haïti in strijd kunnen zijn met het internationaal recht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud