Amerikaanse 'sunbelt' worstelt met coronapiek

Lange files bij het Covid-19-testcentrum in Hard Rock Stadium in Miami Gardens. ©Photo News

In zuidelijke Amerikaanse deelstaten als Florida en Texas vertaalt het toenemende aantal besmettingen zich geleidelijk in een recordaantal overlijdens.

De Verenigde Staten noteerden donderdag volgens het telraam van Johns Hopkins University opnieuw een recordaantal coronabesmettingen, meer dan 60.000. Zorgwekkender is dat het stijgend aantal besmettingen zich met vertraging ook in een toenemend aantal overlijdens lijkt te vertalen.

Dat is vooral het geval in de 'sunbelt', de zuidelijke en westelijke Amerikaanse deelstaten. Die bleven in het voorjaar vergeleken met de 'snowbelt' in het noordoosten en het midwesten van de Verenigde Staten relatief gespaard van de pandemie, maar vormen nu de nieuwe virushaard.

Florida tekende donderdag 120 overlijdens op, bijna drie keer meer dan de dag voordien. Texas zette met 105 overlijdens voor de derde dag op rij een record neer. Californië registreerde 141 overlijdens. Dat is op het op een na hoogste cijfer ooit. Het record, 166, dateerde van een dag eerder.

De dagelijkse cijfers waren de aanleiding voor een late verkoopgolf op Wall Street. Beleggers beginnen te vrezen dat de coronaopstoot de heropening van de Amerikaanse economie in gevaar kan brengen.

Toch lijken de meeste gouverneurs niet van plan het openbare leven snel weer op slot te gooien. Zeker niet in Florida, waar nochtans in Miami een stadion tot een Covid-19-testsite omgeturnd moest worden om in te spelen op de grote vraag. Het enorme entertainmentpark DisneyWorld nabij de stad Orlando blijft van plan nu zaterdag te heropenen.

De Republikeinse gouverneur van Florida, Ron DeSantis, minimaliseert de toestand, ondanks de 120 overlijdens en 9.000 nieuwe besmettingen in een dag. Hij spreekt over 'blips', kortstondige opstootjes zonder betekenis. 'We hebben al veel soorten blipjes gehad', klonk het. 'Die blip is nu hoger dan in mei of begin juni.'

Florida is een van de weinige Amerikaanse deelstaten die geen statistieken publiceert over de hospitalisatie van Covid-19-patiënten. Het valt moeilijk in te schatten in welke mate de deelstaat - een favoriet toevluchtsoord van gepensioneerde Amerikanen - nog capaciteit heeft om patiënten op te vangen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud