Amerikanen mogen weer zonder beperkingen naar Europa trekken

©Photo News

De Europese lidstaten hebben de beslissing bekrachtigd om de Verenigde Staten toe te voegen aan de lijst van niet-EU-landen waarvoor niet langer een beperking op niet-essentiële reizen geldt. De landen beslissen autonoom over bijkomende maatregelen als een PCR-test of quarantaine.

De principiële beslissing was woensdag al genomen door de ambassadeurs van de lidstaten. De Verenigde Staten en zeven andere niet-EU-landen worden toegevoegd aan de landen waarvoor nu al geen beperking op toeristische en andere niet-essentiële reizen naar de Europese Unie meer geldt.

Voor acht landen - Australië, Israël, Japan, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Singapore, Zuid-Korea en Thailand - werd die beperking eerder al opgeheven vanwege de goede epidemiologische situatie ter plaatse. Nu zijn de VS, Albanië, Libanon, Noord-Macedonië, Servië, Taiwan, Hongkong en Macau daaraan toegevoegd. Die laatste twee hebben de status van speciale administratieve regio van China.

Noodrem

Behalve met de verspreiding van het coronavirus houdt de EU ook rekening met de vaccinatiecampagne en de betrouwbaarheid van de beschikbare data om een land aan de lijst toe te voegen. Er is ook een 'noodrem' ingebouwd. Als in een land de epidemie opnieuw opflakkert of een gevaarlijke virusvariant oprukt, kan de EU alle inkomende reizen opnieuw opschorten.

Als in een land de epidemie opnieuw opflakkert of een gevaarlijke virusvariant oprukt, kan de EU alle inkomende reizen opnieuw opschorten.

Voor de acht nieuwe landen en regio's moeten de reisbeperkingen aan de Europese buitengrenzen al vanaf 18 juni - vandaag dus - gradueel worden opgeheven, luidt de aanbeveling. De lidstaten blijven wel elk apart verantwoordelijk voor wie ze op hun grondgebied toelaten en voor het opleggen van bijkomende maatregelen als een extra test of quarantaine.

Wie van buiten de Europese Unie komt en een essentiële reis maakt - bijvoorbeeld omdat hij in de EU woont of een essentiële functie uitoefent - of minstens twee weken volledig gevaccineerd is tegen het coronavirus, mag sowieso de EU binnen, ongeacht het land waar hij vandaan komt. Hetzelfde geldt nu dus ook voor niet-essentiële reizen uit 16 landen of regio's.

PCR-test

Elke reiziger moet bij zijn aankomst in de EU wel een negatieve PCR-test kunnen voorleggen die niet ouder is dan 72 uur. Die maatregel geldt vooralsnog voor iedereen die naar de Europese Unie komt, ongeacht zijn vaccinatiestatus en de aard van de reis (essentieel of niet-essentieel).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud