Amerikanen zetten Chinese spitstechnologie op zwarte lijst

Een demo over zelfrijdende wagens van SenseTime op de World Artificial Intelligence Conference 2018 in Sjanghai van vorig jaar. SenseTime is een van de bedrijven die op de Amerikaanse zwarte lijst komen. ©AFP

De Amerikaanse overheid heeft haar zwarte lijst van Chinese bedrijven waarmee geen zaken mogen worden gedaan uitgebreid. Onder meer enkele topspelers in artificiële intelligentie (AI) worden geviseerd.

De maatregel neemt 20 veiligheidsagentschappen van de Chinese overheid in het vizier, maar ook acht bedrijven die 'gevoelige' technologie ontwikkelen. Het gaat onder meer om de producent van videobewakingsapparatuur Hikvision, de maker van gezichtsherkenningstechnologie SenseTime, en Megvii Technology, een bedrijf dat AI-oplossingen ontwikkelt.

De andere getroffen bedrijven op de lijst zijn het spraakherkenningsbedrijf iFlytek, de maker van bewakingsapparatuur Zhejiang Dahua Technology, Xiamen Meiya Pico (spionagesoftware) en Yixin Science and Technology.

De geviseerde instellingen mogen niet langer onderdelen, zoals chips, kopen van Amerikaanse bedrijven zonder goedkeuring van de Amerikaanse overheid. Ook de Chinese tech- en telecomreus Huawei valt al een tijdje onder dat regime, tot grote woede van de machthebbers in Peking.

Handelsoverleg

De maatregel doet de Amerikaans-Chinese spanningen weer toenemen in de aanloop naar het handelsoverleg in Washington later deze week. Volgens Amerikaanse functionarissen staan die dossiers los van elkaar. Washington heeft het over een strafmaatregel omdat de betrokken Chinese instellingen zich mede schuldig zouden hebben gemaakt aan repressie en surveillance van bedreigde minderheden in China, zoals de Kazakken en Oeigoeren.

Tegelijk past de uitbreiding van de zwarte lijst in de strategie van de Amerikaanse president Donald Trump om de duimschroeven zo ver als mogelijk aan te draaien. De Chinese overheid heeft nog niet gereageerd op de Amerikaanse beslissing.

De getroffen bedrijven staan aan de wereldtop in hun respectievelijke sectoren. SenseTime, dat in een kapitaalronde vorig jaar op 4,5 miljard dollar werd gewaardeerd, wordt gezien als een van de meest beloftevolle AI-start-ups ter wereld. Mengvii, dat Alibaba als aandeelhouder telt, wordt op 4 miljard dollar gewaardeerd en bereidt een beursintroductie in Hongkong voor.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud