Advertentie

Antony Blinken getipt als nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken

Anthony Blinken (midden) in 2015. ©EPA

Volgens de Amerikaanse pers is president-elect Joe Biden van plan Antony Blinken te benoemen als minister van Buitenlandse Zaken.

Joe Biden, die op 20 januari aantreedt als Amerikaans president, maakt deze week de eerste namen van zijn regering bekend. Verwacht wordt dat hij daarbij Antony Blinken voordraagt als de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken.

Voorts zou Jake Sullivan zijn nationale veiligheidsadviseur worden en zou Linda Thomas-Greenfield ambassadeur bij de Verenigde Naties worden.

Ervaren diplomaten

Daarmee zou Biden opnieuw ervaren diplomaten aanduiden op die sleutelposten, wat een breuk is met Donald Trump. Die koos op Buitenlandse Zaken voor Rex Tillerson, de voormalige CEO van ExxonMobil, en Mike Pompeo, de voormalige baas van de inlichtendienst CIA.

Zowel Blinken als Sullivan was al nationaal veiligheidsadviseur van Biden toen die vicepresident was onder president Barack Obama. Blinken werkte in die periode ook al als de nummer twee op Buitenlandse Zaken. Linda Thomas-Greenfield was vicestaatssecretaris voor Afrika onder Obama.

Buitenlandse Zaken wordt beschouwd als een van de meest prestigieuze regeringsposten. De minister is de hoogste diplomaat van het land en voert overleg met buitenlandse leiders over de hele wereld.

De nationale veiligheidsadviseur van de president is een van de belangrijkste en machtigste banen in het Witte Huis. Hij leidt een staf van tientallen experts uit de militaire, diplomatieke en inlichtingendiensten die het buitenlandse en militaire beleid van de Verenigde Staten ontwikkelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud