Arrestaties in Ferguson

Inwoners van Ferguson bleven ook na de avondklok op straat om te betogen tegen het doodschieten van een ongewapende zwarte jong een week geleden. ©AFP

In de Amerikaanse stad Ferguson, in de staat Missouri, zijn arrestaties verricht na de zware rellen zondagnacht. De rellen ontstonden nadat betogers geweigerd hadden de avondklok te respecteren. De gouverneur van Missouri, Jay Nixon, riep de noodtoestand uit.

De Amerikaanse autoriteiten krijgen de situatie in de stad Ferguson, in de staat Missouri, maar niet onder controle. Integendeel, het lijkt er van kwaad naar erger te gaan.

In de nacht van zaterdag op zondag gleed de stad immers af in complete chaos. Die ontstond nadat een harde kern van betogers geweigerd had een uitgaansverbod te respecteren. Er zou een zwaargewonde zijn gevallen. En zeven oproerkraaiers werden gearresteerd.

Avondklok

De avondklok was zaterdagavond ingevoerd door de gouverneur van Missouri, Jay Nixon. 'Door de avondklok mogen mensen tussen middernacht en 5 uur 's morgens de straat niet meer op in de stad', voegde Ron Johnson van de wegpolitie eraan toe.

Nixon riep ook de noodtoestand uit in Ferguson. Met de drastische maatregelen hoopte hij een eind te maken aan de onrust in de stad. Die was ruim een week geleden ontstaan.

Overval

De bal ging vorige week zaterdag aan het rollen. Toen schoot een blanke agent een 18-jarige zwarte ongewapende jongen, Michael Brown, dood in de stad Ferguson. De jongeman zou net betrokken geweest zijn bij een overval.

De schietpartij maakte heel wat los bij de Afro-Amerikaanse gemeenschap in Ferguson. Dagenlang trokken de inwoners van de stad in de staat Missouri de straat op om te demonstreren.

Rellen

Aanvankelijk verliepen die protesten vreedzaam. Maar woensdag draaiden ze uit op zware rellen. Ook in de nacht van vrijdag op zaterdag raakte de politie vier uur lang slaags met zowat 200 betogers. De agenten gebruikten traangas en granaten om de betogers uit elkaar te drijven.

Sommige demonstranten braken in winkels in en begonnen die te plunderen. Anderen bekogelden de politie met flessen en andere voorwerpen.

KKK

De racistische Ku Klux Klan (KKK) is begonnen geld in te zamelen voor de 28-jarige blanke agent Darren Wilson 'die zijn werk deed'. Ze roepen mensen op 10 dollar  te doneren om de agent te steunen die de 18-jarige Michael Brown neerschoot. Volgens hen is de man een held. 'De meeste agenten zijn lafaards en doen niets, terwijl 90 procent van het interraciale geweld zwart (en niet-blank) tegen blank is.'

Bij de zwarte gemeenschap gaan er dan weer stemmen op dat de agent die Michael Brown doodschoot, aangeklaagd moet worden wegens moord. 'Pas dan kan de vrede terugkeren in deze gemeenschap', klonk het.Nixon beloofde te achterhalen wat zich 'een week geleden afgespeeld heeft'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud