Assange stelt 'onthulling' over Clinton uit

©AFP

De belofte van de klokkenluidersite WikiLeaks om de presidentscampagne van Hillary Clinton te torpederen met nieuwe onthullingen blijkt een sof.

De klokkenluidersite WikiLeaks bestaat dinsdag precies tien jaar. Al weken suggereert oprichter Julian Assange dat hij over bezwarende informatie beschikt die de campagne van de Amerikaanse presidentskandidate Hillary Clinton kan torpederen. Na een persconferentie van ruim anderhalf uur blijkt dat WikiLeaks op zijn best de kaart vooralsnog tegen de borst houdt. Of helemaal niet over zware onthullingen beschikt. 

Initieel wilde Assange een balkontoespraak houden vanuit de ambassade van Ecuador in Londen, waar hij al jaren in ballingschap verblijft, maar uit veiligheidsoverwegingen is die vervangen door een videoconferentie in Berlijn.

Maandag berichtte de niet altijd even betrouwbare website truepundit.com dat Clinton in november 2010, toen zij nog minister van Buitenlandse Zaken was, op een vergadering met haar staf zou hebben voorgesteld een aanval met een drone op Assange te lanceren. Zo zou ze hebben willen voorkomen dat WikiLeaks nog meer onthullingen publiceerde die voor de Verenigde Staten erg beschamend waren.

Opmerkelijk is  dat WikiLeaks de link naar het artikel van truepundit.com retweette. Tegen 'woensdag is Hillary Clinton eraan', tweette Roger Stone dan weer, een vertrouweling en gewezen adviseur van Clintons uitdager Donald Trump.

Dinsdag stelde Assange enkel dat WikiLeaks 'nog voor de Amerikaanse verkiezingen' van 8 november met 'fascinerende inzichten' zou komen, zonder in details te treden. Het doet ernstige vragen rijzen over hoe relevant de klokkeluiderssite nog is.

WikiLeaks gooide destijds honderdduizenden interne documenten te grabbel waaruit bleek hoe Amerikaanse militairen zich misdroegen in Irak en Afghanistan. Ook openbaarde het geheime memo's waarin Amerikaanse diplomaten hun licht lieten schijnen over tal van wereldleiders.

Sindsdien werd de financiering van WikiLeaks grotendeels drooggelegd, onder meer omdat het betalingsplatform PayPal en de kredietkaartverstrekkers MasterCard en Visa, vermoedelijk onder druk, weigerden nog langer giften aan de website door te storten. Chelsea Manning, de Amerikaanse militair die het gros van de ophefmakende documenten naar de klokkenluidersite doorspeelde, werd voor de krijgsraad tot 35 jaar cel veroordeeld.

Assange zelf werd eind 2010 aangeklaagd door twee Zweedse vrouwen, die hem betichten van verkrachting. Zweden eist zijn uitlevering, maar Assange houdt zijn onschuld staande en vreest dat Zweden hem eigenlijk wil uitleveren aan de VS. Sindsdien leeft hij op de Ecuadoriaanse ambassade in Londen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud