De vroegere Amerikaanse first lady is dinsdag thuis in Houston overleden op 92-jarige leeftijd.

De vrouw van George H.W. Bush, van 1989 tot 1993 de 41ste president van de Verenigde Staten, kampte al geruime tijd met haar gezondheid. Enkele dagen geleden koos ze ervoor om zich niet verder medisch te laten behandelen en zich te beperken tot comfortverzorging. Met 92 jaar was Barbara Bush - wier geboortenaam Pierce is - de oudste voormalige first lady ooit.

De New Yorkse ontmoette George H.W. Bush toen ze 16 jaar oud was tijdens een dansfeest in Andover, in de staat Massachusetts. Het stel stapte in januari 1945 in het huwelijksbootje. Ze kregen zes kinderen: George, Robin, John, Neil, Marvin en Dorothy. George werd net als zijn vader president.µ

Vlak voor hun huwelijk vocht George H.W. Bush mee in de Tweede Wereldoorlog, als piloot bij de marine. Hij vloog 58 missies en werd daarvoor onderscheiden met het Distinguished Flying Cross. Na de oorlog studeerde Bush economie aan de universiteit Yale, waarna hij samen met Barabara verhuisde naar Texas, waar hij miljonair werd dankzij zijn handel in olieconcessies.

Tijdens het presidentschap van haar echtgenoot - van slechts één termijn - gold Barbara als een door de Amerikanen geliefde first lady. Ze viel onder meer op door haar meer liberale kijk op sociale kwesties. Zo was ze pro-abortus en zette ze zich in voor vrouwenrechten.

Tijdens de presidentscampagnes van haar man speelde ze zich uit als een grootmoederfiguur, een rol die ze als first lady bleef spelen. Als presidentsvrouw zette zich vooral in voor het promoten van geletterdheid.

Moeder

Barabara Bush was echter niet alleen een presidentsvrouw, maar ook een presidentsmoeder, iets wat maar één andere vrouw haar ooit voordeed (Abigail Adams, vrouw van de tweede Amerikaanse president John en moeder van de zesde president John Quincy Adams).

Haar oudste zoon George W. Bush volgde Clinton op als de de 43ste president van de Verenigde Staten, van 2001 tot 2009, en kreeg daarbij haar uitgesproken steun.

Ook George W. Bush's jongere broer John, beter bekend als Jeb Bush, deed in 2016 een gooi naar het presidentschap. Aanvankelijk was Barbara tegen zijn kandidatuur gekant omdat 'we al genoeg Bushes hebben gehad', maar later voerde ze wel campagne voor haar tweede zoon, volgens haar 'fatsoenlijk, eerlijk en alles is wat we nodig hebben in een president'. Jeb gaf uiteindelijk echter op toen huidig president Donald Trump terrein won in de peilingen.

Barbara Bush kampte al geruime tijd met haar gezondheid. Ze werd al decennialang behandeld voor de ziekte van Graves, een auto-immuunziekte die de schildklier aantast, en kampte met hartproblemen. Zo onderging ze in 2009 een operatie aan de aortaklep. Bovendien leed ze aan COPD (chronic obstructive pulmonary disease), een chronisch obstructieve longziekte.

Afgelopen zondag deelde de Bush-familie mee dat Barbara ervoor had gekozen om zich niet verder medisch te laten behandelen, nadat ze de jongste tijd meermaals in het ziekenhuis werd opgenomen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud