Begrotingsadviseur Obama stapt op

Peter Orszag - Foto Bloomberg

Peter Orszag, begrotingsadviseur van de Amerikaanse president Barack Obama, zal in de loop van de komende weken zijn functie neerleggen. Dat melden verschillende media op gezag van bronnen binnen de Democraten. Orszag had steeds aangegeven niet langer dan twee jaar aan te blijven.

Orszag wil vertrekken vooraleer de regering begint aan de opmaak van de volgende begroting in juli. Hij was nooit van plan om de volledige ambtstermijn van Obama aan te blijven. Bovendien trouwt Orszag in september.

De eerste namen van potentiële opvolgers doen intussen al de ronde. Zo zou Laura Tyson, een econoom van de Universiteit van Berkeley, een goede kans maken, net als Gene Sperling, adviseur van minister van Financiën Timothy Geithner. Beide waren adviseurs van de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton. Daarnaast circuleert ook de naam van Robert Greenstein, directeur van het Center on Budget and Policy Priorities.

Orszag is een van de voornaamste architecten van het stimuluspakket van 862 miljard dollar dat de regering-Obama uitwerkte om de gevolgen van de economische crisis tegen te gaan. Hij heeft de eerste aanzetten geven voor besparingsmaatregelen om de immense begrotingstekorten in de VS tegen te gaan. In een speech liet Orszag weten dat de regering alle overheidsagentschappen de opdracht heeft gegeven om 5 procent te besparen op allerlei binnenlandse programma's.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud