Bernie Sanders wint voorverkiezingen Nevada

Bernie Sanders wint de voorverkiezingen in Nevada.

De socialistische Bernie Sanders wint de Democratische voorverkiezingen van de deelstaat Nevada met de helft van de stemmen. Sanders lijkt steeds meer kans te maken om presidentskandidaat te worden.

De stemmen zijn nog maar voor de helft geteld, maar het is duidelijk dat Sanders zijn rol van favoriet in de zuid-westelijke staat Nevada verzilvert. Met de helft van de kiesdistricten geteld, haalt Sanders voorlopig zo'n 47 procent op de caucus en zo alle kiesmannen. Dat is een stuk meer dan Joe Biden, die op nummer twee staat met 19 procent van de stemmen. De vicepresident onder Barack Obama haalt daarmee wel zijn beste resultaat tot nu toe.

Oud-burgemeester Pete Buttitgieg, die goede scores haalde in de witte staten Iowa en New Hampshire, moet zich nu tevreden stellen met brons. Sanders, senator van de noord-oostelijke staat Vermont, bewijst met zijn triomf dat hij een divers publiek kan aanspreken. Het belang daarvan leerde hij tijdens zijn campagne in 2016, toen Hillary Clinton grote populariteit bleek te hebben bij de talrijke latino-gemeenschap in Nevada.

President

Sanders maakt op die manier goede kans om presidentskandidaat te worden voor de Democratische partij. In Iowa haalde hij het nipt niet van Buttigieg, in New Hampshire wel. Maar op 3 maart, Super Tuesday, betreedt ook Michael Bloomberg de arena. De miljardair en ex-burgemeester van New York wisselde doorheen de jaren meermaals van partij.

De uiteindelijke winnaar zal het in november moeten opnemen tegen de Republikeinse president Donald Trump.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud