Besmettingen in de VS bereiken nieuw record

Zorgverstrekkers in een ziekenhuis in Houston ©AFP

Vrijdag telde de Verenigde Staten een recordaantal coronabesmettingen voor de tweede dag op rij. Volgens gegevens van de universiteit Johns Hopkins kwamen er op 24 uur 225.201 besmettingen bij.

Er vielen in die tijd ook 2.506 doden. Donderdag was ook al een recorddag, met 2.900 mensen die bezweken aan het virus.

De reden voor de forse stijging in besmettingen was Thanksgiving, waarvoor miljoenen Amerikanen op bezoek gingen bij familie en zo minder rekening hielden met de gevaren van de pandemie.

Hoe verder het virus zich verspreidt, hoe beter het zicht van experten op welk deel van de bevolking het meest kwetsbaar is. Cijfers tonen dat 40% van de doden sinds deze zomer uit woonzorgcentra komen, ondanks de getroffen maatregelen.

Armere buurten

Ook mensen die lijden aan diabetes, obesitas of een hoge bloeddruk, zo’n 45% van de Amerikaanse bevolking, zijn kwetsbaarder. Mensen uit armere woonbuurten lopen een hoger risico het virus op te lopen, omdat zij minder thuis kunnen werken.

Ondertussen tellen de Verenigde Staten al meer dan 276.000 doden. 'Een verbazingwekkend getal', zegt Caitlin Rivers van het Johns Hopkins Center for Health Security aan de New York Times. 'We zitten middenin een extreem grote golf en ik denk dat we makkelijk uit het oog kunnen verliezen hoe een hoe verschrikkelijk deze tragedie is.'

De toekomstige president Joe Biden, die op 20 januari zal zetelen in het Witte Huis, wil nog een versnelling hoger schakelen om ook de economische crisis tegen te gaan. Hij dringt aan bij de Senaat om zeer veel geld te investeren .

'Als we nu niets doen, ziet onze toekomst er zeer grauw uit. De Amerikanen hebben nu hulp nodig. We spreken over honderden miljarden dollars', zei Biden vrijdag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud