Biden belooft 'wapenepidemie' aan te pakken

De roep om een strengere Amerikaanse wapenwet klinkt weer luider na een dodelijke schietpartij in Boulder, Colorado. ©AFP

De Amerikaanse president Joe Biden heeft donderdag de eerste maatregelen aangekondigd waarmee hij het endemische wapengeweld wil indammen.

Twee schietpartijen in de staten Georgia en Colorado hebben vorige maand alweer het leven geëist van 18 mensen. Dat toenemende wapengeweld doet Biden, zo'n drie maanden ver in zijn presidentschap, ingrijpen.

'Wapengeweld is een epidemie, en het maakt de Verenigde Staten internationaal te schande', zei de Amerikaanse president tijdens een toespraak voor het Witte Huis.

Wapengeweld is een epidemie en het maakt de Verenigde Staten internationaal te schande.
Joe Biden
Amerikaanse president

Biden kondigde meteen een eerste reeks maatregelen aan, al gaf hij toe dat 'nog een lange weg' te gaan is.

Spookwapens

In eerste instantie wil de president het gebruik van 'spookwapens' inperken. Dat zijn moeilijk op te sporen wapens waarvan de onderdelen online apart te koop zijn en die kopers thuis zelf kunnen samenstellen.

Tegelijk wil Biden het mensen makkelijker maken familieleden aan te geven die eigenlijk geen wapen mogen bezitten. Het zou ook eenvoudiger moeten worden om die wapens af te pakken. Ook de verkoop van stabiliserende beugels wordt aan banden gelegd. Zulke beugels kunnen sommige geweren veel efficiënter en dus dodelijker maken.

Echt ingrijpend zijn de maatregelen niet, maar verwacht wordt dat Biden daarmee al op fikse tegenstand van wapenlobbyisten mag rekenen. Die zien elke ingreep als een inbreuk op het tweede amendement van de Amerikaans grondwet, dat wapendracht beschermt.

'Maar het is een bizarre gedachte dat wat we nu aankondigen al tegen de grondwet ingaat', zei Biden. De president voert de maatregelen uit via een 'executive order', waaardoor ze niet via het Congres en de Senaat moeten passeren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud