Biden: 'Eind mei voldoende vaccins voor alle Amerikanen'

Wachtrijen in New York bij het vaccinatiecentrum in het Jacob Javits-congrescentrum in Manhattan. ©REUTERS

Een zeldzame samenwerking tussen twee farmagiganten, Johnson & Johnson en Merck & Co, laat Amerikaans president Joe Biden toe de uitrol van de vaccinatie met twee maanden te versnellen.

'Tegen eind mei zullen er voldoende vaccins zijn om elke volwassen Amerikaan een eerste dosis te kunnen geven.' Dat is de opvallende belofte die Amerikaans president Joe Biden dinsdagavond in een boodschap vanuit het Witte Huis meegaf. Oorspronkelijk zouden de Verenigde Staten pas eind juli over voldoende vaccins beschikken.

De versnelde uitrol komt er vooral dankzij een samenwerking tussen twee veteranen van de Amerikaanse farmasector die elkaar meestal hard bekampen, Johnson & Johnson en Merck & Co.

Biden onderstreept hoe uitzonderlijk de entente is. 'Dat is het soort samenwerking tussen bedrijven dat we ook in de Tweede Wereldoorlog zagen.' Het farmabedrijf Merck & Co zal meehelpen met de productie van het vaccin van Johnson & Johnson.

Joe Biden over de uitrol van de vaccinatie

Werkpaard

Johnson & Johnson ontwikkelde via de Belgische dochter Janssen Pharma een vaccin dat een gamechanger kan zijn bij de inenting van de bevolking. Het Janssen-vaccin kan een werkpaard worden omdat er maar een prik van nodig is en het op koelkasttemperatuur bewaard kan worden.

De Amerikaanse farmawaakhond gaf na overtuigende testresultaten eind vorige week groen licht, zodat de Verenigde Staten nu - inclusief de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna - over drie vaccins beschikken.

De opstart van de productie bij Johnson & Johnson ging niet altijd even vlot en in het Witte Huis was onrust ontstaan over de achterstand die het 'werkpaard' op de eigen productiedoelstellingen opgelopen had. Daarom schakelt Washington Merck in. Merck is een specialist in vaccins, die de eigen pogingen om een coronavaccin te ontwikkelen op een sisser zag uitlopen.

269 miljoen dollar

Merck & Co krijgt van de regering-Biden 269 miljoen dollar om twee sites om te bouwen tot Covid-19 sites, een om het Janssen-vaccin te produceren en een om het vaccin af te vullen in flesjes. Om dat proces te versnellen krijgt de farmareus van Washington voorrang bij de bestellingen van alle nodige materieel. Dat gebeurt op basis van de Defense Production Act, een wet die nog uit de tijd van de Koreaanse oorlog dateert.

Volgens het Witte Huis is het de bedoeling dat er uiteindelijk tegen eind mei 94 miljoen Janssen vaccins geproduceerd worden. Boven op de 200 miljoen stuks elk die Pfizer en Moderna van hun 'double shot'-vaccins tegen dan beloven moet dit volstaan om alle 260 miljoen volwassen Amerikanen in te enten.

Biden benadrukte dat een voorraad vaccins niet volstaat. Er zijn ook genoeg mensen nodig om de miljoenen vaccins toe te dienen. Daarvoor rekent de Amerikaanse regering onder anderen op gepensioneerd zorgpersoneel.

Waarschuwing

Biden sloot zijn toespraak ook af met een waarschuwing. 'Dit gevecht is verre van over. Ook al vieren we het derde vaccin. Blijf jezelf beschermen door je handen te wassen en een masker te dragen. Nu is echt niet het moment om te verslappen.'

Blijf jezelf beschermen door een masker te dragen. Dit is niet het moment om te verslappen
Joe Biden
Amerikaaans president

Dat laatste is een boodschap die niet overal gehuldigd wordt. Uitgerekend op het ogenblik dat de Democratische president sprak kwam er vanuit Texas, de op een na volkrijkste deelstaat van de Verenigde Staten, een ander signaal. De Republikeinse gouverneur Greg Abbott schaft er per direct de mondmaskerplicht af en zegt dat alle bedrijven weer volledig operationeel mogen zijn. 'We openen Texas voor 100 procent', klonk het.

China wil 40 procent bevolking inenten tegen juni

China mikt op de vaccinatie van 40 procent van de bevolking tegen juni. Tegen het einde van het jaar zou 80 procent van de ruim 1,3 miljard Chinezen beschermd moeten zijn, zo hebben staatsmedia woensdag gemeld.

In het land kreeg nog maar 3,5 procent van de bevolking een vaccin. Volgens experten ligt de vaccinatiegraad in China laag omdat het virus er grotendeels onder controle is. De laatste weken hebben de Chinese autoriteiten enkel geĆÆmporteerde besmettingen gemeld. Wie besmet blijkt, wordt onmiddellijk in strenge quarantaine gezet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud