Biden herpakt zich in Democratische presidentsrace

Joe Biden, geflankeerd door Cory Booker en Kamala Harris. ©AFP

De strijd om de Democratische partijnominatie legt steeds meer de keuze bloot tussen het gematigde centrum en radicaal-links.

Een leger van liefst 20 Democratische kandidaten voor het Amerikaanse presidentschap heeft de voorbije twee nachten voor een tweede maal televisiedebatten gehouden. Net als eind juni was gewezen vicepresident Joe Biden, de topfavoriet om volgend jaar Republikeins president Donald Trump uit te dagen, de geliefde schietschijf van zijn partijgenoten.

Tijdens het eerste debat had vooral Kamala Harris, een Californische senatrice met Afro-Amerikaanse en Indiase roots, Biden snoeihard aangevallen voor zijn bochtige parcours inzake burgerrechten. Dit keer was het Cory Booker, een zwarte senator uit New Jersey, die Bidens hervorming van het strafrecht in de jaren 90 laakte omdat ze Afro-Amerikanen disproportioneel vaker in de cel deed belanden.

Ideologische strijd

Wist Biden, die alle raciale aanvallen pareert met zijn trackrecord als rechterhand van Barack Obama, zich destijds slechts moeizaam te verdedigen, dan hield hij dit keer beter stand. En ging hij zelf in de tegenaanval. Waarbij steeds meer de kernvraag van deze race om de partijnominatie komt bloot te liggen: wie wint de ideologische strijd om de Democratische ziel?

Ik heb genoeg ballen om te zeggen dat dit plan nonsens is.
Joe Biden
Democratisch presidentskandidaat

Biden belichaamt het gematigde centrum, die onafhankelijke kiezers aanspreekt maar met Hillary Clinton in 2016 ook ten onder ging tegen Trump. De links-populistische flank van de Democraten wordt daarom steeds vocaler, in de jacht op de stem van jongeren en minderheden. En andermaal tot jolijt van Trump, die de Democraten zo kan wegzetten als 'radicale socialisten'.

Gezondheidszorg

Dinsdagnacht, toen de eerste tien Democratische kandidaten al hun tweede debat hielden, namen gematigde Democraten daarom de favorieten van de linkervleugel zwaar onder vuur: Bernie Sanders en Elizabeth Warren. Zij herhaalden hun pleidooi voor gezondheidszorg voor allen, een veel liberaler migratiebeleid, gratis onderwijs en een kruistocht tegen Wall Street. 'Sprookjesbeloftes' en 'wishlisteconomie', luidde de kritiek, waarmee je 'de verkiezingszege zo kan opsturen naar Trump'.

Woendagnacht ging Biden door op dat elan. Hij noemde Harris' plannen voor de ziekenzorg, waarbij ze naar het kamp van Sanders en Warren neigt, onbetaalbaar en ondoordacht. En de ruimhartige migratieplannen van latino Julian Castro, de gewezen minister van Huisvesting, laakte Biden als 'nonsens'.

Confrontatie

Die ideologische clash zal in september helemaal losbarsten, als het derde televisiedebat gepland staat. Omdat de selectienormen steeds strenger worden, zal het deelnemersveld tegen dan vermoedelijk sterk verkleind zijn. En zullen Biden, Sanders, Warren, Harris en Booker voor het eerst op dezelfde avond op hetzelfde podium staan.

Alle kritiek ten spijt dat hij te oud en te gematigd zou zijn, en niet altijd retorisch even sterk, geldt de 75-jarige Biden nog steeds als de kloppen kandidaat. Volgens een poll van de gezaghebbende Quinnipiac University steunt 34 procent van de Democratische en onafhankelijke kiezers Biden, die traditioneel goed scoort bij de witte arbeidersklasse die in 2016 overliep naar Trump. En die ook onder Afro-Amerikanen veruit de populairste kandidaat blijft.

Warren (15%), Harris (12%) en Sanders (11%) volgen op verre afstand. En dat was nog voor de debatten van dinsdag en woensdag, die de tandpastaglimlach van Biden flink meer deden blinken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud