Advertentie

Biden keihard in de clinch met Facebook

©EPA

'They are killing people'. Met vier woorden gaf de Amerikaanse president vol gas tegen socialemediabedrijven als Facebook, omdat die volgens hem niet streng genoeg desinformatie rond het coronavirus aanpakken.

Net als heel wat Europese landen hebben de Verenigde Staten weer af te rekenen met een coronaopstoot. De deltavariant doet ook aan de andere kant van de Atlantische Oceaan het aantal infecties oplopen. Zeker in staten met lage vaccinatiegraad.

De evolutie leidt tot frustratie in het Witte Huis. Heel wat inspanningen van de overheid ten spijt zit de razendsnel van start gegane vaccinatiecampagne in het land in het slop. Momenteel heeft 68 procent van de volwassen bevolking een eerste prik gehad.

Biden had gehoopt dat tegen de nationale feestdag, op 4 juli, op zijn minst zeven op tien volwassen Amerikanen op zijn minst een dosis gekregen zouden hebben. Terwijl in de meeste deelstaten in het noordoosten twee derde tot drie kwart van de volwassen volledig gevaccineerd zijn, zakt dat cijfer in veel deelstaten in het zuiden tot minder dan de helft.

Sociale media

Dat de vaccinatiebereidheid gezakt is, is volgens het Witte Huis deels de verantwoordelijkheid van de socialemediabedrijven. Biden en co. verwijten hen te weinig te doen tegen desinformatie die via sociale media verspreid wordt over de coronavaccins.

'De socialemediabedrijven doden mensen. De pandemie treft vandaag vooral nog mensen die niet ingeënt zijn. De operatoren van sociale media doden mensen', stelde Biden vrijdag op weg naar de presidentiële helicopter.

Een dag eerder had ook de woordvoerster van het Witte Huis, Jen Psaki, al uitgehaald naar Facebook. 'Er zijn zowat twaalf mensen die 65 procent van de desinformatie over vaccins verspreiden via sociale media. Die blijven allemaal actief op Facebook terwijl ze wel verbannen zijn van andere platformen.'

Facebook

'Facebook moet sneller gevaarlijke boodschappen verwijderen. Berichten die in strijd zijn met de eigen regels van Facebook blijven vaak dagen staan. Informatie verspreidt zich te snel', stelde Psaki.

'We hebben al meer dan 18 miljoen berichten met foute informatie over Covid-19 verwijderd en juiste informatie over Covid-19 en vaccins onder meer dan 2 miljard mensen verspreid', liet de groep van Mark Zuckerberg weten in een reactie op de uithaal van de woordvoerster van het Witte Huis.

De scherpe woorden van Biden kaderen in een escalerend conflict tussen Washington en Big Tech in het algemeen, Facebook in het bijzonder. Vorige maand nog verwees een rechter de pogingen van het Amerikaanse ministerie van Justitie om Facebook als een monopolie te brandmerken als broddelwerk naar de prullenmand.

Washington voert op dit ogenblik een ongelijke strijd. 'De Amerikaanse centrale bank telt 23.000 medewerkers, de verzamelde concurrentiewaakhonden amper 2.000', merkte econoom Jan Eeckhout onlangs in een interview op.

Mede door die ongelijke wapens ligt Wall Street niet echt wakker van de harde retoriek uit Washington. De beurswaarde van Facebook bevindt zich met bijna 1.000 miljard dollar op recordhoogte.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud