Advertentie

Biden lanceert al zijn coronateam

President-elect Joe Biden is al volop bezig zijn presidentschap voor te bereiden. ©AFP

Terwijl de Amerikaanse president Donald Trump de uitslag van de verkiezingen nog altijd aanvecht, is president-elect Joe Biden al aan de voorbereidingen voor zijn inauguratie op 20 januari begonnen. Maandag lanceert hij zijn team dat de coronapandemie moet bestrijden.

De Amerikaanse president-elect Joe Biden roept maandag een 'corona taskforce' samen die moet uitstippelen hoe hij vanaf 20 januari als president de pandemie kan bestrijden. Later maandag geeft hij in Wilmington, zijn thuisbasis in de staat Delaware, een toespraak waarin meer informatie over die coronaplannen wordt verwacht. Hij zou ook al gesprekken voeren over wie minister wordt in zijn regering.

Dit weekend lanceerde Biden een website voor die transitieperiode, waarin hij duidelijk maakt hoe hij zich klaarmaakt om vanaf dag één te besturen. De vier prioriteiten zullen de pandemie, het economisch herstel, de raciale gelijkheid en het klimaat zijn.

Protestrally's en rechtszaken

Toch kan de transitie nog niet op volle kracht starten. De huidige Amerikaanse president Donald Trump betwist de uitslag nog altijd, plant volgens een woordvoerder protestrally's, voert rechtszaken en lijkt niet van zinnens om vanuit het Witte Huis met het transitieteam van Biden samen te werken.

Officieel kan dat team niet voluit aan de slag voordat de General Services Administration van de Amerikaanse overheid Biden tot winnaar van de verkiezingen uitroept. Het campagneteam van Biden riep zondag op dat snel te doen om zo de vredevolle machtswissel te kunnen voorbereiden.

Klimaatakkoord van Parijs

Verwacht wordt dat Biden vanaf dag één enkele beslissingen van Trump zal terugdraaien. Op de transitiewebsite herhaalt hij de campagnebelofte om meteen opnieuw tot het Klimaatakkoord van Parijs toe te treden en terug te keren op de stappen van Trump om de Wereldgezondheidsorganisatie te verlaten.

Vermoed wordt dat Biden ook meteen enkele scherpe randjes van het migratiebeleid van Trump zal afvlakken, zoals het inreisverbod naar de VS vanuit meerdere moslimlanden.

Ook in zijn vier prioriteiten dient zich een trendbreuk aan, zeker omdat Trump de raciale spanningen vaak oppookte, klimaatafspraken opzegde en in een constant conflict leefde met Anthony Fauci, de topadviseur over het coronavirus van de Amerikaanse overheid.

Amerikaanse jobs

Op economisch gebied liggen de plannen van Biden dichter bij die van Trump. Hij wil buitenlandse jobs terughalen naar de Amerikaanse industrie en meer investeren in infrastructuur. In tegenstelling tot Trump legt hij wel klemtonen op de strijd tegen het racisme en klimaatinvesteringen en wil hij nauwer samenwerken met de vakbonden. Sommige van de belastingverlagingen die Trump invoerde voor de bedrijfswereld worden teruggedraaid.

Over internationale handel, waarin Trump het ene conflict na het andere uitvocht, zeggen de transitieteksten van Biden niets.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud