Advertentie
opmerkelijk

Biden overweegt National Guard in te schakelen in overbevraagde havens

De Amerikaanse president Joe Biden. ©REUTERS

Om de flessenhals in de toevoerketen weg te werken overweegt de Amerikaanse president Joe Biden de National Guard op te vorderen. 'Wat je moet doen, is de schepen de haven binnenloodsen en ze lossen.'

In het Witte Huis is het dezer dagen alle hens aan dek om een donkere kerst te vermijden. Opgejaagd door de Republikeinen, die een schrikbeeld van lege rekken voorhouden, is de haperende toeleveringsketen uitgegroeid tot de prioriteit bij uitstek voor de Amerikaanse president Joe Biden.

In de drukke havens van Los Angeles, die sinds vorige week de klok rond draait, en Long Beach zitten honderdduizenden containers vast, waardoor de wachttijden oplopen tot drie weken. Dat dreigt het herstel van de Amerikaanse economie - en bij uitbreiding de wereldeconomie - te belemmeren.

Vrachtwagenchauffeurs

Nadat hij eerder al druk had gezet op de supermarktketen Walmart en de pakjesdiensten UPS en FedEx om een tandje bij te steken, denkt Biden eraan de National Guard in te zetten in de havens. 'Als we het aantal vrachtwagenchauffeurs niet kunnen verhogen, wat we nu proberen, is dat een optie', stelt de president, die geen verdere details kwijt wil.

Eerdere verzoeken om het Amerikaanse reserveleger in te schakelen ketste het Witte Huis af. Het beklemtoonde toen dat de federale overheid die bevoegdheid niet heeft. De verantwoordelijkheid over de National Guard, die meer dan 400.000 strijdkrachten omvat, ligt grotendeels bij de gouverneurs.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud