Advertentie

Biden pakt uit met recordbegroting

President Joe Biden wil met een recordbegroting de VS concurrentiëler maken. ©AFP

Met 6.000 miljard dollar uitgaven wil president Joe Biden de Amerikaanse infrastructuur verbeteren en het sociaal vangnet verbreden. Zijn ambitieuze plan is het openingssalvo in een lange begrotingsdiscussie.

De begroting die president Biden indient, heeft vooral een symbolische waarde. Het plan is een vertaling van zijn politieke beloften. In het komende begrotingsjaar wil Biden 6.000 miljard dollar uitgeven. Het is de omvangrijkste begroting sinds de Tweede Wereldoorlog, maar ook de overheidsschuld stijgt naar ongeziene hoogten. In 2031 zou de schuld 117 procent van het Amerikaanse bruto binnenlands product (bbp) bereiken. De uitgaven zouden dat jaar oplopen tot 8.100 miljard dollar.

De begroting staat in het teken van de enorme uitgaven die Biden wil doen om meer Amerikanen een comfortabeler leven te geven. En via een betere infrastructuur wil hij het Amerikaanse bedrijfsleven concurrentiëler maken.

De essentie

  • In zijn eerste begroting wil president Joe Biden een recordbedrag van 6.000 miljard dollar uitgeven.
  • De overheidsschuld zal oplopen naar 117 procent van het Amerikaanse bruto binnenlands product in 2031.
  • De regering-Biden rekent op lage financieringskosten om de schuld dragelijk te houden.
  • De Republikeinse oppositie vindt de plannen onrealistisch.

De begrotingsuitgaven worden niet volledig gedekt door de inkomsten. De uitgaven de komende tien jaar worden gefinancierd met inkomsten over vijftien jaar. Dat heeft gevolgen voor het begrotingstekort. In 2022 zou het deficit oplopen tot 1.800 miljard dollar, zelfs als de economie herstelt van de coronapandemie. In de daarop volgende jaren zou het tekort milderen om in 2031 op 1.600 miljard dollar uit te komen.

Voor de financiering van zijn plannen denkt Biden aan een verhoging van de vennootschapsbelasting. De aanslagvoet zou stijgen van 21 procent naar 28 procent. Daarnaast komen er maatregelen om fiscale sluipwegen af te sluiten. Alles samen is dat een belastingverhoging van 2.000 miljard dollar voor het bedrijfsleven. Ook voor mensen met inkomens boven 400.000 dollar per jaar stijgt de belastingfactuur.

Om alles betaalbaar te houden rekent Biden erop dat de inflatie slechts tijdelijk stijgt en nadien om en bij 2 procent zal bedragen.

De cijfers op zich zeggen niet of je een verantwoord begrotingsbeleid voert of niet.
Janet Yellen
Amerikaanse minister van Financiën

Begrotingshaviken hebben al scherpe kritiek geuit op de plannen van de Amerikaanse president. Maar het Witte Huis benadrukt dat het niet gaat om de schuld tegenover het bbp, wel om de betaalbaarheid van de schuld. 'Ik weet dat de hoge schuldcijfers zorgen baren', zei Janet Yellen, de minister van Financiën, donderdag tegenover afgevaardigden. 'Maar dat betekent niet dat de cijfers op zich iets zeggen of je een verantwoord begrotingsbeleid voert of niet.'

Volgens berekeningen van de regering-Biden zal de schuldfinanciering zowat 2 procent van het bbp opslorpen. Historisch gesproken is dat een laag cijfer. De begrotingsvoorstellen zijn ook niet overdreven optimistisch. Na een opstoot van de groei zal die de komende jaren terugvallen naar een gemiddelde van 2 procent.

Politiek gevecht

De indiening van het presidentiële voorstel is het begin van lange onderhandelingen over de begroting. Het Congres negeert meestal dat voorstel en werkt aan een eigen budget. Er wacht een groot politiek gevecht.

Biden heeft in het Huis van Afgevaardigden een meerderheid, maar in de Senaat is de verdeling 50-50. Als de Democraten op één lijn blijven, is de doorslaggevende stem voor vicepresident Kamala Harris.

De meeste Democraten staan wel achter de voorstellen van Biden, maar er zijn struikelblokken. Biden wil het budget voor Defensie met 1,7 procent optrekken, terwijl de progressieve vleugel van de partij vindt dat het Pentagon moet inleveren.

Harde oppositie

Bij de Republikeinen mag Biden een harde oppositie verwachten. De meeste Republikeinen vinden de 1.900 miljard dollar die Biden uitgaf om de gevolgen van de coronapandemie op te vangen al veel te hoog. Bovendien zijn ze niet opgezet met de duizenden miljarden voor infrastructuur, onderwijs en gezinszorg.

De invloedrijke Republikeinse senator Kevin Cramer schoot de voorstellen al af. 'Dit is gewoon onrealistisch. Als de Democraten zich nu geen zorgen maken over inflatie, zullen ze dat nooit doen.' Bovendien wijzen de Republikeinen op de afwezigheid van een duidelijk plan om de overheidsschulden terug te dringen.

De tijd is gekomen om te bouwen op de fundamenten die we gelegd hebben en om grote investeringen te doen in onze families, onze gemeenschappen en ons land.
Joe Biden
Amerikaanse president

Toch zijn niet alle bruggen opgeblazen. Het Witte Huis paste zijn plan al aan voor de verbetering van de infrastructuur. Het gaat nu om 1.700 miljard dollar. In een reactie boden de Republikeinse senatoren een tegenplan van 928 miljard aan. Dat is een stevige verhoging van hun eerste bod van 568 miljard. Het verschil blijft fors en ook de financiering is een groot discussiepunt. Belastingverhogingen zijn voor de Republikeinen niet aan de orde.

Biden is overtuigd van de noodzaak om grote uitgaven te doen. 'De tijd is gekomen om te bouwen op de fundamenten die we gelegd hebben en om grote investeringen te doen in onze families, onze gemeenschappen en ons land', zei hij in Cleveland op een meeting. Maar dan moet hij in het Congres wel een meerderheid halen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud