Biden probeert infrastructuurplan los te wrikken

De Amerikaanse president Joe Biden (midden) sloot een akkoord met tien senatoren, van wie vijf Republikeinen, over een fors afgeslankt infrastructuurplan. ©Photo News

De Amerikaanse president Joe Biden doktert met enkele Republikeinse senatoren een infrastructuurplan light uit, in de hoop zijn ambitieuze agenda op de rails te houden.

Herinnert u zich het infrastructuurplan van 2.250 miljard dollar nog dat Joe Biden eind maart als 'The American Jobs Plan' ontvouwde? Wel: bijna drie maanden later is dat plan nog altijd dode letter.

Dat zit zo: het stimulusplan van 1.900 miljard dollar kon de Amerikaanse president vlotjes verpakt als begrotingswet door het Congres loodsen. Met die verpakking had Biden geen enkele stem van de Republikeinse oppositie nodig en volstond de flinterdunne Democratische meerderheid in de Senaat - 50 of exact de helft van de zitjes, met vicepresidente Kamala Harris als beslissende stem.

Maar om zijn ambitieus infrastructuurplan door de Senaat te loodsen heeft Biden in principe de steun van 10 Republikeinse senatoren nodig. De reden is de 'filibuster', de huisregel in de Senaat die sinds 1975 bepaalt dat 60 stemmen nodig zijn om zonder vertragingsmechanismen of kleerscheuren een wet gestemd te krijgen.

Een andere optie kan zijn om gewoon de filibuster weg te stemmen. Dat kan met een eenvoudige meerderheid. Maar daar zijn 'rechtse' Democraten als Joe Manchin uit West Virginia en Kyrsten Sinema uit Arizona radicaal tegen.

De filibuster was oorspronkelijk bedoeld om te vermijden dat de meerderheidspartij over de minderheid heen kon walsen, maar volgens linkse Democraten betekent de huisregel - die nergens in een (grond)wet staat - dat de minderheidspartij alle wetgevend werk kan lamleggen. De Republikeinen konden zo eerder deze week één prioriteit van Biden, een nieuwe kieswet, afschieten.

Derde weg

Donderdagavond probeerde Biden zijn infrastructuurplan via een derde weg los te wrikken. Hij stelde met tien senatoren, waarvan vijf Republikeinen, een fors afgeslankt infrastructuurplan voor. Met naar eigen zeggen op Twitter onder meer 'de grootste spoorinvestering sinds de creatie van Amtrak'.

De optimistische tweet kan niet verhullen dat het om een zeer afgeslankte versie van het plan van eind maart gaat. Het gaat maar om 579 miljard dollar vers geld. Alle initiatieven die geen echte 'spade in de grond' vergen, zoals extra investeringen in onderwijs, de strijd tegen klimaatverandering en gezondheidszorg, zijn overboord gegooid.

Als dit het enige is dat op mijn bureau zal landen, zal ik mijn handtekening niet zetten.
Joe Biden
Amerikaanse president

Dat laatste is dan weer verschillende bruggen te ver voor de linkervleugel van de Democraten. Een gegeven dat Biden terdege lijkt te beseffen. 'Als dit het enige is dat op mijn bureau zal landen, zal ik mijn handtekening niet zetten', waarschuwde de president.

Biden blijft echter optimistisch dat hij tegen de herfst een totaalpakket kan afleveren. Een infrastructuurplan waar hij minstens 10 Republikeinse senatoren kan voor warm maken én een opnieuw in een begrotingswet verpakt pakket met de andere, meer ambitieuze maatregelen waar alle 50 eigen senatoren vrede mee hebben. Een kwadratuur van de cirkel die weinig ruimte laat voor een rustige zomervakantie in het Witte Huis.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud