Advertentie
analyse

Biden speelt troeven uit om vaccintwijfelaars te overhalen

Geflankeerd door vicepresidente Kamala Harris kondigde de Amerikaanse president Joe Biden een nieuwe resem initiatieven aan om de Amerikanen te overtuigen zich te laten vaccineren. ©AFP

President Joe Biden zet de grove middelen in om tegen 4 juli, de Amerikaanse nationale feestdag, 70 procent van de volwassenen zeker één keer geprikt te hebben. Vooral in het zuiden, op het platteland, bij Republikeinen en bij minderheden heeft hij werk voor de boeg.

Gratis kinderopvang. Toegangskaarten voor sportwedstrijden. Een rondje op kosten van bierproducent Anheuser-Bush. Een loterij met tickets van United Airlines. Spotjes op lokale en nationale radio- en tv-zenders. Een Covid-19 Challenge tussen steden, hogescholen en universiteiten. Deur-aan-deur- en telefooncampagnes zoals in verkiezingstijd. Prikdorpen en apothekers die op vrijdag de klok rond spuiten zetten. Biden zet de volgende weken alle zeilen bij om de vaccinatiegraad in zijn land op te krikken.

De essentie

  • De Amerikaanse president Joe Biden zet de komende maand de grote middelen in om de vaccinatiegraad in zijn land op te krikken.
  • In zijn ideale scenario heeft 70 procent van de volwassen bevolking tegen 4 juli op zijn minst één prik gehad.
  • Zonder een tussentijdse sprint lijkt dat doel moeilijk haalbaar.
  • Vooral in het zuiden van het land, op het platteland, bij minderheden en bij Republikeinse kiezers hebben Biden en zijn team nog veel werk voor de boeg.

Juni wordt een nationale actiemaand, stelde Biden woensdagnacht Belgische tijd in een toespraak vanuit het Witte Huis. 'Een maand lang halen we alles uit de kast om onszelf van het virus te bevrijden.'

Prikcampagne

Sinds zijn aantreden op 20 januari staat de strijd tegen de coronapandemie bovenaan op de agenda van Biden. Op de dag van zijn inauguratie voerde hij per presidentieel decreet een mondmaskerplicht in de openbare ruimte in.

63
procent
Net geen 63 procent van de Amerikaanse volwassenen heeft een eerste prik gehad.

Daarnaast zette hij in op de coördinatie van de productie en de distributie van vaccins. De prikcampagne draaide al snel op volle toeren. Op zijn 58ste dag als president kon Biden aankondigen dat 100 miljoen spuiten waren gezet. Op dag 92 werd de kaap van 200 miljoen prikken gerond. Midden april gingen dagelijks 3,38 miljoen naalden in een Amerikaanse bovenarm.

De inspanningen sijpelen door in de coronacijfers. De VS noteren gemiddeld minder dan 16.000 besmettingen per etmaal. Het dagelijkse dodental is onder de grens van 400 gedoken. Dat was van maart 2020 geleden.

Sceptici

Het hoge priktempo en de enorme vaccinberg waarop de VS zitten, zetten de president er begin mei toe aan een nieuw coronadoel te stellen. 'We hopen dat tegen 4 juli 70 procent van de volwassenen op zijn minst één prik gehad heeft.'

Een maand lang halen we alles uit de kast om onszelf van het virus te bevrijden.
Joe Biden
Amerikaanse president

Maar niet veel later daalde het besef in dat die deadline minder vlot haalbaar is. In peilingen bleek de 'pool' van Amerikanen die overtuigd zijn van het nut van een coronavaccin, snel te slinken.

De motieven van de sceptici zijn legio. Sommigen twijfelen aan de veiligheid van de vaccins en zitten met vragen over de bijwerkingen op korte en lange termijn. Anderen, zoals leden van de evangelische kerk, zien een prik uit religieuze overwegingen niet zitten.

Politieke voorkeur

Niet zelden blijkt de politieke voorkeur mee te spelen. In gebieden die Democratisch blauw kleuren, ligt de vaccinatiegraad doorgaans hoger dan in de rode Republikeinse regio's.

4
staten
Alabama, Mississippi, Wyoming en Louisiana slagen er in het huidige vaccinatietempo niet in tegen eind dit jaar 70 procent van de volwassenen een eerste keer te prikken.

De twaalf staten waar nu al zeker 70 procent van de volwassen inwoners een spuit kreeg - negen regio's in het noordoosten plus Californië, Hawaï en New Mexico -, kozen tijdens de presidentsrace van 2020 voor Biden. De vier staten die in het huidige vaccinatietempo zelfs tegen eind 2021 niet aan die 70 procent komen - Alabama, Mississippi, Wyoming en Louisiana -, gaven hun stem aan Donald Trump.

Die vaststelling verbaast de analisten niet. Ze wijzen erop dat leden van de Grand Old Party - Trump op kop - zich sinds de uitbraak van de pandemie veeleer sceptisch uitlieten over de ernst van corona, en het nut van maskers, social distancing en lockdowns in twijfel trokken.

Gemeenschapskorpsen

Plattelandsbewoners blijken moeilijker te overtuigen dan stedelingen. Die trend valt mee te verklaren door de bereikbaarheid van de prikplek. In landelijke gebieden moet de bevolking vaak een (te) grote afstand afleggen tot het vaccinatiecentrum.

Een opstoot in een gebied met een te lage vaccinatiegraad kan een nieuwe coronagolf over het land doen spoelen.
Wetenschappelijke en gezondheidsexperts

Om dat obstakel uit de weg te ruimen zet het Witte Huis sinds enkele weken gemeenschapskorpsen - gevormd door vrijwilligers en leden van belangenorganisaties en lokale verenigingen - in. Ze wijzen niet alleen op het nut van de inenting, maar halen ook mobiele prikteams naar afgelegen gebieden.

Dezelfde tactiek hanteert de overheid bij minderheden. Met de hulp van Afro-Amerikaanse kerkgemeenschappen, kappers en schoonheidssalons poogt ze de vaccinatiegraad in die bevolkingsgroep op te krikken.

Vaccinatiesprint

Dat Biden alle zeilen bijzet om de vaccintwijfelaars over de streep te trekken, hoeft niet te verbazen. Wetenschappelijke en gezondheidsexperts drukken hem voortdurend op het hart dat een terugkeer naar het leven van voor corona - en een volledige heropening van de economie - zonder groepsimmuniteit gevaarlijk is. 'Een opstoot in een gebied met een te lage vaccinatiegraad kan een nieuwe coronagolf over het land doen spoelen', waarschuwen ze.

Dat risico is aanzienlijk. Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) heeft net geen 63 procent van de volwassenen een eerste prik gehad. In dit tempo klokken de VS op 4 juli af op 68 procent. Maar voor zeker 30 staten lijkt dat doel onhaalbaar. Het wordt afwachten of Biden met zijn vaccinatiesprint het tij kan keren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud