Biden spoort Amerikanen aan mondmasker te dragen

Joe Biden, vanaf 20 januari de 46ste Amerikaanse president. ©REUTERS

De oproep van de president-elect komt er op een ogenblik dat de Verenigde Staten worstelen met een recordaantal Covid-19-besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens.

Miljoenen Amerikanen reisden vorige week naar hun familie om samen Thanksgiving te vieren. Dat heeft het coronavirus weer de wind in de zeilen gegeven, stellen gezondheidsdiensten.

De VS hebben de afgelopen 24 uur een triest record neergezet, met meer dan 210.000 besmettingen, meldt Johns Hopkins University. In november had het land al twee keer de kaap van 200.000 nieuwe coronagevallen overschreden. Woensdag waren er ook al records in Covid-19-overlijdens en ziekenhuisopnames.

Ik zal de Amerikanen vragen een mondmasker te dragen. Niet voor altijd, slechts honderd dagen.
Joe Biden
Amerikaans president-elect

President-elect Joe Biden verklaarde donderdag dat hij op de dag van zijn inhuldiging de Amerikanen zal oproepen om honderd dagen een mondmasker te dragen.

'Niet voor altijd, slechts honderd dagen. Ik denk dat we dan een forse daling van het aantal besmettingen zullen zien.' De inauguratie vindt plaats op 20 januari.

Lockdown in Californië

De staat Californië wacht niet tot de volgende maand om in te grijpen. In bepaalde regio's worden binnenkort niet-essentiële handelszaken zoals restaurants, bars en kappers gesloten, gedurende drie weken. Dat liet gouverneur Gavin Newsom weten.

Het gaat om de gebieden waar nog minder dan 15 procent van de intensievezorgcapaciteit vrij is. 'Als we nu niet handelen, zal ons ziekenhuissysteem overbelast geraken', zei Newsom.

Fauci

Biden verklaarde tevens dat de topimmunoloog Anthony Fauci onder zijn bewind deel blijft uitmaken van het covidteam. 'Ik heb hem gevraagd exact dezelfde functie te blijven bekleden als onder de vorige presidenten, en ik heb hem ook gevraagd mijn medische hoofdadviseur te zijn', zei de president-elect op CNN.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud