Biden stelt steunpakket van 1.900 miljard dollar voor

Joe Biden wordt woensdag ingezworen als 46ste president van de Verenigde Staten. ©Photo News

Het steunpakket moet nog worden goedgekeurd in het parlement, waar de Republikeinen dwars zullen liggen. 'We mogen geen tijd verliezen. We mogen niet met gekruiste armen blijven toekijken', zegt de president-elect Joe Biden.

Joe Biden wordt woensdag ingezworen als 46ste president van de Verenigde Staten. De 78-jarige Democraat heeft daar niet op gewacht om een nieuw steunplan voor te stellen om de economische ravage van de pandemie te verzachten.

Met een pakket van 1.900 miljard dollar wil Biden de vaccinaties versnellen, scholen heropenen en burgers, bedrijven en lokale overheden financieel ondersteunen. De meeste Amerikanen zouden een cheque van 1.400 dollar ontvangen.

Bijna 400.000 doden

Zowat de helft van de 1.900 miljard gaat rechtstreeks naar de burgers, door middel van werkloosheidsuitkeringen, de uitbreiding van betaald verlof en lagere belastingen voor gezinnen met kinderen. Biden wil ook de bescherming tegen uithuiszetting verlengen en de voedselhulp opkrikken.

'We zitten in een race tegen de tijd en zonder bijkomende overheidssteun verergert de economische en de gezondheidscrisis de komende maanden nog, kunnen scholen niet veilig heropenen en verloopt de vaccinatiecampagne te traag', zegt Biden.

In de VS zijn al 388.000 coronadoden geteld. Het dagelijkse aantal slachtoffers stijgt nog altijd en ligt nu al op gemiddeld ruim 3.300. Donderdag bleek ook dat het aantal eerste aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen vorige week met 181.000 gestegen is naar 965.000, de sterkste toename sinds eind maart.

Het Congres bezegelde enkele weken geleden al een steunpakket van 900 miljard dollar. De Democraten, en de Republikeinse president Donald Trump, ambieerden toen eigenlijk een pakket van zo'n 2.000 miljard, maar de Republikeinse senatoren herontdekten hun reputatie als begrotingshaviken en lagen dwars. Bidens plan moet dat nu alsnog realiseren. Vorig voorjaar, toen de coronacrisis losbarstte, keurde het Amerikaanse parlement al eens voor bijna 3.000 miljard dollar stimulus goed.

Tegenkanting

Volgens de president-elect is zijn nieuwe plan 'ambitieus, maar haalbaar, en zal het de Amerikaanse economie redden'. Biden wil dat het Congres snel tot actie overgaat om gezinnen, gemeenschappen en kleine bedrijven door te pandemie te helpen.

De kans is groot dat de Republikeinen het plan in het Congres niet zomaar goedkeuren. Vooral de verdubbeling van het minimumloon van 7,25 naar 15 dollar per uur zal op tegenkanting botsen.

Na wat procedureel geworstel zouden de Democraten Bidens plan echter met een simpele meerderheid kunnen goedkeuren. In de Senaat tellen ze sinds kort 50 van de 100 leden, maar vicepresident Kamala Harris kan als Senaatsvoorzitter de doorslaggevende 101ste stem leveren. In het Huis van Afgevaardigen hebben Bidens partijgenoten een meerderheid van zo'n zes zetels.

Geen rijkentaks

De financiering van de 1.900 miljard dollar is een zorg voor later. Het is volgens Biden niet het moment om zich zorgen te maken over het oplopende begrotingstekort, gezien de noodtoestand en de lage rentetarieven. Van hogere belastingen voor bedrijven en rijke Amerikanen, zoals vooral de activistische linkervleugel van Bidens Democraten voorstelt, is voorlopig dan ook geen sprake.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud