Biden straft Rusland hard voor cyberhack en verkiezingsinmenging

De Amerikaanse president Joe Biden. ©Photo News

De Amerikaanse president Joe Biden heeft diplomatieke en financiële sancties uitgevaardigd tegen Rusland. Washington straft Moskou voor een rits ondermijnende activiteiten.

Biden maakte het langverwachte pakket maatregelen donderdag bekend. De sancties vloeien niet zozeer voort uit de opnieuw oplopende spanningen in het oosten van Oekraïne, waar Moskou zijn troepenmacht opvoert en openlijk dreigt met een militair ingrijpen, maar uit twee andere beschuldigingen aan het adres van de Russische president Vladimir Poetin.

Vooreerst beschuldigen de VS Rusland van inmenging bij de presidentsverkiezingen van 2020. Daarvoor bestraft Biden 32 aan de Russische staat gelieerde individuen en organisaties die zouden hebben meegewerkt aan desinformatiecampagnes. Daarnaast worden zes Russische technologische bedrijven gestraft voor hun vermoedelijke rol in de hack van de softwareontwikkelaar SolarWinds. Via SolarWinds zou Rusland verschillende Amerikaanse overheidsdiensten afgeluisterd hebben.

De essentie

  • De Amerikaanse president Joe Biden legt Rusland een reeks sancties op als reactie op de 'buitengewone dreiging van bepaalde regeringsactiviteiten'.
  • Washington beschuldigt Moskou van inmenging in de presidentsverkiezingen van 2020 en van een grootschalige hackoperatie.
  • Tien Russische diplomaten worden het land uitgezet en Amerikaanse banken mogen niet meer in Russisch overheidspapier beleggen.

Niet alleen bedrijven worden gestraft. Washington zet ook tien Russische diplomaten het land uit. Volgens het Witte Huis zijn daar vijf leden van de Russische geheime dienst bij. 'De sancties zijn een antwoord op de buitengewone dreiging die bepaalde activiteiten van de Russische regering vormen voor de nationale veiligheid, de economie en het buitenlandse beleid van de Verenigde Staten', zei Biden, die dinsdag nog telefonisch overleg hield met Poetin. De twee bespraken er de mogelijkheid van een gezamenlijke top.

Kookpunt

Naast diplomatieke sancties mikt Biden ook op financiële maatregelen om 'Rusland echt te raken'. Die sancties verbieden Amerikaanse banken om vanaf midden juni in nieuwe emissies van Russisch overheidspapier te beleggen, inclusief obligaties van het Russisch staatsinvesteringsfonds. Voor de Russische staat zelf is dat geen groot probleem, maar staats- en oliebedrijven kunnen daardoor wel in de problemen komen. Waarnemers beschouwen maatregelen tegen Russisch staatspapier als 'de nucleaire optie' en een nieuw kookpunt in de oplopende spanningen.

Waarnemers beschouwen maatregelen tegen Russisch staatspapier als 'de nucleaire optie' en een nieuw kookpunt in de oplopende spanningen.

Sinds de Russische annexatie van de Krim in 2014 zit er ruis op de lijn tussen Moskou en Washington. Toenmalig president Barack Obama vaardigde een eerste reeks maatregelen uit. Het ging voornamelijk om reisverboden en de bevriezing van tegoeden van hooggeplaatste functionarissen. Onder president Donald Trump leek zich een periode van dooi in te zetten, maar de verkiezing van Biden, het spierballengerol in Oost-Oekraïne en de aanhouding en opsluiting van de Kremlin-opposant Aleksej Navalny hebben de verhoudingen weer op scherp gezet.

NAVO

Zowel de NAVO als de Europese Unie schaart zich achter de sancties. 'Rusland blijft destabiliseren', meldt de NAVO. 'Het treedt de soevereiniteit van Oekraïne met de voeten en legt internationale verplichtingen en afspraken naast zich neer.' Ook Josep Borrell, de Europese buitenlandchef, sprak zijn 'solidariteit' met de VS uit.

De reactie van Moskou liet niet lang op zich wachten. De Amerikaanse ambassadeur werd gesommeerd op het ministerie van Buitenlandse Zaken voor wat 'een moeilijk gesprek zou worden'. 'Dit agressieve gedrag kunnen we niet tolereren', klonk het op het ministerie. 'Een tegenreactie is onvermijdelijk. Washington moet zich realiseren dat het zal boeten voor het schenden van de bilaterale verhoudingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud