Biden: 'Wie Trump stemt, is niet echt zwart'

Joe Biden streek de afro-Amerikaanse gemeenschap tegen de haren met zijn uitspraken. ©REUTERS

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft met een opmerkelijke uitspraak voor ophef gezorgd. Hij excuseerde er zich al voor.

Biden (77), destijds vicepresident onder president Barack Obama, is erg populair bij Afro-Amerikanen. Aan een prominente Afro-Amerikaanse radiopresentator zei Biden vrijdag hij geen echte zwarte was als hij moest nadenken of hij hem steunde of president Donald Trump.

Radiopresentator Charlamagne Tha God had Biden in het gesprek gevraagd of het klopt dat hij de blanke senator Amy Klobuchar op de shortlist had gezet voor de functie van vicepresident. De presentator merkte op dat Biden zijn overwinning in de voorverkiezingen te danken heeft aan zwarte kiezers, waardoor nu ook stemmen opgaan voor een zwarte vicepresident in het Witte Huis. Biden antwoordde dat er ook verschillende zwarte kandidaten waren. Aan het einde van het gesprek voegde hij eraan toe: 'Als je een probleem hebt om duidelijk te maken of je voor mij of voor Trump bent, dan ben je niet zwart.' Biden benadrukte dat hij zich al decennia voor Afro-Amerikanen inzet.

Op sociale media leidde zijn opmerking echter tot verhitte debatte. Veel zwarten bekritiseerden de verklaring van Biden als neerbuigend. Biden kan rekenen op een meerderheid van Afro-Amerikaanse stemmen bij de presidentsverkiezingen op 3 november. Voor de Democraat kan het echter doorslaggevend zijn hoe gemotiveerd zwarte kiezers zijn om te gaan stemmen.

De verkiezingscampagne van Trump veroordeelde de opmerking als 'racistisch'.

Een medewerkster van Biden zei later op Twitter dat Biden's opmerking een grap was - maar het debat met #'YouAintBlack' (je bent niet zwart) verspreidde zich al snel. En even later bood Biden zelf zijn verontschuldigingen aan in een gesprek met journalisten. 'Ik had niet zo arrogant moeten zijn.' Hij voegde eraan toe: 'Niemand zou op een partij moeten stemmen op basis van hun ras, hun religie, hun achtergrond.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud