1. Politiek & Economie
 2. Internationaal
live

Biden ziet iets duidelijker pad naar het Witte Huis

De ongeziene overwinningsclaim van president Donald Trump wankelt steeds meer, nu uitdager Joe Biden strijdstaten Wisconsin en Michigan heeft binnengehaald. Als hij zijn voorsprong kan behouden in Arizona en Nevada wint hij, maar de race is nog niet gelopen.
 • Footballteam verrast stemmentellers met avondmaal

  Afgelopen nacht verrasten de Pittsburgh Steelers, het American footballteam uit de staat Pennsylvania, de stemmentellers in het bureau van Allegheny County met een avondmaal. Op het menu: gevulde kipfilets, quiche en rigatoni pasta. Het kan de nodige energie geven om de duizenden stemmen per post te verwerken.

  Hoewel Biden afkomstig is van Pennsylvania, kleurt de staat voorlopig rood. Trump leidt er met 50,7 procent tegen 48,1 procent, maar er moeten nog 11 procent van de stemmen geteld worden. 

 • Biden ziet iets duidelijker pad naar het Witte Huis

  Biden staat na het binnenrijven van Wisconsin en Michigan gisteren en vannacht op 253 kiesmannen. Voor de overwinning zoekt hij nog 17 kiesmannen. Die zouden aangeleverd kunnen worden door Arizona (11) en Nevada (6), waar hij momenteel met een flinterdunne marge leidt. Maricopa County, een kiesdistrict in Arizona, verwacht donderdagochtend onze tijd nog een bulk aan resultaten door te geven, al liep het tellen van de stemmen daar vertraging op (zie post 07.02u). Sommige media geven Arizona echter al aan Biden. 

  Om zijn kansen gaaf te houden, moet Trump sowieso zijn voorsprong in Pennsylvania (20), North Carolina (15) en Georgia (16) behouden en Arizona of Nevada in zijn richting doen draaien. Maar zelfs die eerste drie staten in het oosten van de VS kunnen nog altijd kantelen naar Biden. In Pennsylvania bijvoorbeeld - waar Trump leidt met ruim 164.000 stemmen voorsprong - moeten er nog resultaten binnenkomen uit Democratische kiesdistricten.

  ©AFP

 • Cruciaal kieskantoor in Arizona moet sluiten door protest

  In Phoenix, in het kiesdistrict Maricopa County, wordt een kiesbureau waar duchtig stemmen worden geteld gesloten. Voor het bureau heeft zich een grote menigte van misnoegde mensen verzameld. Volgens CNN dragen enkele mensen zelfs een wapen. In Arizona is openbare wapendracht niet verboden, maar de politie vindt dat het door de onrust beter is het bureau te sluiten. Het tellen van de stemmen dreigt daardoor vertraging op te lopen. 

  Maricopa is een belangrijk kiesdistrict in de staat Arizona dat overwegend blauw kleurt (zie post 04.30u). De stemmen uit Maricopa County zijn cruciaal voor Biden om in de staat zijn krappe marge van 0,8 procentpunt op Trump te behouden. 

 • Biden/Trump: de wiskunde en 'de cruciale vier'

  Nog even recapituleren: met de 'Great Lakes'-deelstaten Michigan en Wisconsin haalt Joe Biden nu 253 kiesmannen. Ergo: nog 17 voor een meerderheid. De 20 kiesmannen van Pennsylvania kunnen hem dus over de streep trappen. Alternatief kunnen ook de twee zuidwestelijke staten Nevada (6) en Arizona (11, zie vorige post) de Democratische kandidaat nipt over de streep trekken. In beide staten ligt Biden voor, maar de telling loopt nog. 

  Voor Donald Trump is het pad naar herverkiezing moeilijk. Realistisch gezien kunnen we stellen dat de Republikein, met op dit ogenblik 214 kiesmannen, in het zuidoosten zowel North Carolina (15) als Georgia (16) moet binnenhalen. In beide deelstaten loopt de telling nog. In Georgia is het nog een dubbeltje op zijn kant, omdat er vooral nog stemmen geteld moeten worden in de Democratische bolwerken rond de zuidelijke metropool Atlanta. In North Carolina lijkt de voorsprong van Trump steviger te zijn. 

  4
  De beslissende vier
  Van de 3.243 counties in de Verenigde Staten zullen er uiteindelijk vier bepalen wie president wordt: Maricopa (Phoenix, Arizona), Clark (Las Vegas, Nevada), Philadelphia (Pennsylvania) en Fulton (Atlanta, Georgia).

  Met Georgia en North Carolina komt Trump aan 245. Hij heeft dus in elk scenario nog Pennsylvania (20) nodig, plus één van de zuidwestelijke staten. Met Nevada er bij, op dit ogenblik de spannendste van de twee, komt Trump dan aan 271. Ook hier: nipt over de lijn. 

  Slotsom: nog even tellen geblazen. Hou dus daarbij zeker Maricopa County in Arizona, Clark County in Nevada (Las Vegas), Philadelphia County in Pennsylvania en Fulton County in Georgia (buitenwijken van Atlanta) in de gaten. Dat lijken op dit ogenblik de vier counties die uiteindelijk zullen bepalen wie over de meet raakt. 

 • Arizona: houd Maricopa County in de gaten

  Niet alleen in Pennsylvania is het nagelbijten. Dat is ook het geval in de zuidwestelijke woestijnstaat Arizona. Op dit ogenblik heeft Joe Biden een voorsprong van 3 procentpunt op Donald Trump, met 86 procent van de stemmen geteld.

  Cruciaal is Maricopa, de 'county' rond de grootste stad en hoofdstad Phoenix. Dat was ooit een Republikeins bastion, met de legendarische/beruchte sheriff Joe Arapaio (lees het recente interview van onze reporter in de Verenigde Staten). 

  Nu is Maricopa - goed voor meer 60 procent van de bevolking van Arizona - steeds meer Democratisch, met voorlopig een voorsprong van 5 procentpunt voor Biden. Dit via een boeiende mix van een grote Latino-gemeenschap, gepensioneerden uit Californië én Mormonen die traditioneel Republikeins zijn maar kritisch staan tegenover de 'waardeloze' figuur Trump

 • Pennsylvania: every vote counts

  Nog even een roundup van de stemmen tot nog toe in Pennsylvania: met 88 procent van de stemmen geteld zit Donald Trump volgens berekeningen van The New York Times aan 3.199.567 of 50,9 procent, Joe Biden aan 3.008.583 of 47,8 procent. 

  Maar belangrijk om weten is dat de resterende poststemmen in belangrijke mate door kiezers uitgebracht zijn die geregistreerd zijn als Democraat. En dat de meeste stemmen nog uit Philadelphia County moet komen, het graafschap rond de grootste - en sterk Democratische - stad van Pennsylvania dus (zie vorige posts van onze reporter ter plaatse). In Philadelphia zijn nog maar 70 procent van de stemmen geteld. Met 457.000 stemmen haalt Biden er tot nog toe bijna 80 procent. 

 • Verkiezingen zijn gedaan, maar campagne loopt verder

  Onze reporter in de VS stelt vast dat de campagneteams ook na de verkiezingen de strijd verder zetten om kiezers te mobiliseren. Zo kreeg hij woensdag deze sms: ‘President Trump: het is aan U, Henk, om de resultaten te beschermen. Biden wil deze verkiezingen STELEN. Doneer nu!’

  Betogers in Philadelphia woensdagavond ©EPA

  Ook de Democraten gebruiken het Amerikaanse telefoonnummer, dat gebruikt werd om zich aan te melden voor een rally, om te blijven strijden. Zo is er woensdag een boodschap uit Nevada: ‘We hebben je hulp nodig, omdat we kiezers willen helpen wiens stembrieven verworpen zijn. Kan je ons helpen om vandaag om 16u of morgen om 10u, 14u of 16u op hun deur te gaan kloppen?’

  De beide campagneteams overspoelden de Amerikanen de laatste weken met e-mails, sms-en en telefoontjes om te doneren of te komen helpen. In die mate zelfs dat velen hun telefoon niet meer opnemen als ze gebeld worden door een nummer dat ze niet kennen.

 • Protesten tegen kapen verkiezingen en politiegeweld smelten samen

  Duizend betogers trokken gisteren de straten van Philadelphia in om te betogen tegen het ‘stelen van de stemmen’ door president Trump, schrijft onze verslaggever ter plaatse. Zoals verwacht kwam hun optocht samen met die van de Black Lives Matter-beweging, die demonstreerde na het vrijgeven van de bodycam-beelden van de politie die de jonge zwarte man Walter Wallace doodschoot bij een interventie.

  Veel omstaanders steunen de protesten. Onder hen de advocaat Gregg Boles: ‘Ik zou nog liever de olifantenstront in een dierentuin opkuisen dan meedoen met de juridische procedures van de Republikeinen. Als advocaat ben ik ervan overtuigd dat de rechtszaken geen kans maken, maar ze passen wel in de strategie van Trump om chaos te creëren en de uitkomst van deze verkiezingen onzeker te maken.’

 • Betogers de straat op in Philadelphia: 'Elke stem telt'

  In de straten van Philadelphia gingen mensen de straat op om te eisen dat elke stem geteld wordt. De stembureaus werden overstelpt door massaal veel stemmen per brief. Het tellen van de stemmen is erg complex en kon nog een tijd duren. Het zijn cruciale stemmen want de grootste stad van Pennsylvania is overwegend Democratisch, en de kiezers hier kunnen over de stembusgang beslissen. De spanning liep op en de oproerpolitie was zichtbaar aanwezig, stelde De Tijd vast. 
  De Republikeinen van president Donald Trump claimen de overwinning in Pennsylvania bij de presidentsverkiezingen, hoewel nog lang niet alle stemmen zijn geteld.  

 • Biden: 'Als alle stemmen geteld zijn, winnen wij'

  Joe Biden heeft in een toespraak gezegd dat hij de verkiezingsoverwinning nog niet opeist. 'Maar zodra alle stemmen geteld zijn, zullen wij de winnaar zijn. We hebben Wisconsin binnen en normaal komt daar ook nog Michigan bij.' 

  'Het is nu tijd om naar elkaar te luisteren en elkaar weer te respecteren. We moeten ons land weer verenigen. Wat ons samenbrengt, is veel sterker dan wat ons scheidt. Ik zal even hard werken voor wie niet voor mij gestemd heeft.'

  ©AFP

 • Trump claimt winst in Pennsylvania

  Het campagneteam van Donald Trump roept de huidige president uit tot winnaar in de zwaarbevochten swingstaat Pennsylvania. Officieel moeten er nog 17 procent van de stemmen geteld worden.

  Opvallend: de tweet wordt vergezeld door een melding van socialemediabedrijf Twitter zelf. 'Op het moment van het posten van deze tweet hebben officiële bronnen nog niet bevestigd dat deze race gelopen is.'

 • Verkiezingsthriller stort VS in doemscenario

  Een uitslag gehuld in nevelen, Donald Trump die allerminst afgestraft is en 'four more years' claimt, met een juridische veldslag tot gevolg: de Amerikaanse verkiezingen oogsten de voorspelde chaos.

 • Trump wil dat stemmen tellen in Michigan stopt

  Bill Stepien, de campagnemanager van president Donald Trump, zegt dat team-Trump klacht heeft ingediend bij de rechter in Michigan om het stemmen tellen te laten stilleggen. 

  'We kunnen het telproces en het openen van de stembiljetten onvoldoende observeren', klinkt het. 'De wet in Michigan schrijft nochtans voor dat dat moet. Omdat we onvoldoende toegang krijgen, hebben we klacht ingediend om het stemmen tellen te laten stilleggen.'

 • Wisconsin naar Biden, Trump vraagt hertelling

  President Trump zal een hertelling van de stemmen in de staat Wisconsin vragen, zo heeft zijn campagnedirecteur woensdag bekendgemaakt, nog voor alle stemmen waren geteld. 'In meerdere districten zijn onregelmatigheden gerapporteerd die ernstige twijfels doen rijzen omtrent de geldigheid van de resultaten', zegt Bill Stepien in een communiqué. Meer en meer kanalen, zoals de tv-zender CNN, de Britse krant Financial Times en het persbureau AP, wijzen de staat Wisconsin toe aan Joe Biden.

  'De president bevindt zich in de marge die toelaat een hertelling te vragen en we zullen het meteen doen.' Een kandidaat mag een hertelling aanvragen als het verschil minder is dan 1 procentpunt.

  Er waren in Wisconsin nog stemmen uit twee kleine plaatsen met in totaal 600 inwoners te tellen, aldus de kiescommissie van de staat. In de loop van de dag had de Democraat Joe Biden een achterstand in een lichte voorsprong omgebogen. Volgens CNN was Biden na telling van zowat 97 procent van de stemmen goed voor 49,4 procent en de Republikein Donald Trump 48,8 procent.  Wisconsin levert tien stemmen in het Kiescollege op.

  Trump won vier jaar geleden onverwacht in Wisconsin, met een luttele 0,7 procentpunt meer stemmen dan Hillary Clinton. Ook toen was er een hertelling van de stemmen. 

  Stemmen uit Wisconsin ©REUTERS

 • Opinie Matthias Matthijs: 'Democratische nachtmerrie in Amerika'

  Als Trump verliest zullen de Republikeinen 'de Trump-bladzijde moeilijk kunnen omslaan, want de theorie dat de verkiezingen van hem ‘gestolen’ zijn, zal koppig blijven hangen', schrijft Matthias Matthijs, Vlaams hoogleraar internationale politieke conomie aan de Johns Hopkins Universiteit in Washington in een opinie. 'Van mensen bij elkaar brengen en genezing zal weinig sprake zijn, want de maatschappelijke polarisatie is vandaag nog sterker dan vier jaar geleden. Dit is een ware nachtmerrie voor de Amerikaanse democratie, maar ook voor de Democraten, die het Trump-virus niet de kop hebben kunnen induwen.'

 • Ook thriller in de Senaat

  Na vier woelige jaren onder Donald Trump droomden de Democraten in 2020 van een grand slam: de zege in de presidentsrace, een ruimere meerderheid in het Huis én de controle over de Senaat. De blauwe tsunami bleef uit. De strijd om de controle over de Senaat lijkt uit te draaien op een heuse thriller. 

  47
  Senaatszetels
  Door alle manoeuvres zijn Republikeinen en Democraten op dit moment allebei zeker van 47 zetels.

 • Maine gaat naar Joe Biden

  We meldden het eerder al (zie post 09.30 uur), maar het is nu officieel: de staat Maine gaat naar Joe Biden. Hij haalt er drie van de vier kiesmannen binnen. Net als in Nebraska gaan de kiesmannen in Maine niet integraal naar de populairste presidentskandidaat, maar worden ze deels opgesplitst over enkele districten. 

 • 'Alle stemmen geteld: Biden pakt Wisconsin'

  Meagon Wolfe, de directeur van het kiescomité in Wisconsin, zegt dat alle stemmen geteld zijn. Biden zou het halen met een miniem verschil van 20.697 stemmen.  

 • Hoe moet het nu verder?

  Donald Trump of Joe Biden? Hoogstwaarschijnlijk weten we op zijn vroegst vrijdag wie president wordt, en vermoedelijk zelfs pas tegen 8 december. Of nog later, zwalpend op amper verkend grondwettelijk terrein.

 • Trump: 'Waarom gaan alle poststemmen naar Democraten?'

  Na zijn vroegtijdige overwinningsclaim afgelopen nacht reageert president Donald Trump via Twitter op de ontwikkelingen van de jongste uren. Joe Biden is hem momenteel voorbij in de 'Blue Wall'-staten Michigan en Wisconsin. 

  'Hoe kan het dat bijna alle poststemmen naar hen (de Democraten, red.) gaan? Gisterenavond stond ik in veel strijdstaten, met bijna allemaal een Democraat aan het hoofd, nog aan de leiding. Plots verdween die voorsprong op een magische manier toen uit het niets heel veel stembiljetten werden bijgeteld.'

  Trump ging de nacht in met een relatief comfortabele voorsprong in veel staten in de midwest en in het oosten van de VS. Maar intussen neigen Wisconsin, Michigan en Nevada steeds meer naar Biden, al is de voorsprong daar nipt. Ook Arizona lijkt naar de Democraat te gaan. In Pennsylvania, North Carolina en Georgia staat Trump nog aan de leiding, maar ook daar kan Biden hem nog inhalen. 

 • Wall Street opent hoger

  De Dow Jones   opent met een winst van 1 procent, de Nasdaq Composite   noteert 2,9 procent in de plus. 

  Volg de beursontwikkelingen in onze marktenblog.

 • Philadelphia zet zich schrap voor rellen

  In Philadelphia is het intussen bang wachten of er opnieuw rellen uitbreken, nu president Trump zich onterecht en voortijd als overwinnaar uitgeroepen heeft. Dat stelt onze reporter ter plaatse vast.

  Op dinsdagnacht kwamen op de Independence Mall, een park in het centrum van de stad, al een tiental actievoerders samen om te protesteren tegen de onfaire stembusgang. ‘We willen de diefstal van deze verkiezing tegengaan,’ zei Carl Dix, een actievoerder uit New York die naar hier afzakte omdat Pennsylvania cruciaal is in deze verkiezingen. ‘Trump zal zichzelf tot winnaar van de verkiezingen uitroepen, en de rest van de stemmen ongeldig verklaren’. Nog geen twee uur later kwam de voorspelling van Dix uit.

  De actievoerders gaan woensdagnamiddag onder de noemer ‘Don’t let Trump steal the election’ betogen tegen het onderuithalen van de democratie. De stad maakt zich op voor rellen. De protesten tegen de demarches van Trump dreigen namelijk samen te smelten met een aangekondigde mars tegen racisme. 

  Woensdag worden namelijk ook de noodoproepen en de bodycam-beelden openbaar gemaakt van de dodelijke politie-interventie op de zwarte jongeman Walter Wallace eind vorige maand, die tot dagen van zware rellen in de stad leidde. Het centrum van Philadelphia ziet eruit als een oorlogszone. De etalages van de meeste winkels zijn dichtgespijkerd, de straten afgezet door politiewagens en overal staat oproerpolitie klaar om in te grijpen.

  Leden van de National Guard patrouilleren in de straten van Philadelphia, daags na de presidentsverkiezingen. ©AFP

 • Biden gaat aan de leiding in Michigan en Wisconsin

  Stilaan maakt Joe Biden zijn achterstand in de strijdstaten Michigan en Wisconsin goed. In beide staten gaat hij nu aan de leiding. Volgens Nate Cohn van de krant The New York Times heeft Biden virtueel 270 kiesmannen binnen als hij het ook haalt in Arizona en Nevada, waar hij eveneens aan de leiding ligt. Er zijn 538 kiesmannen te verdelen. De kandidaat die er 270 haalt, wordt dus president.

 • Democraat: ‘Laat ons toegeven: Trump zal winnen'

  De stemming in Philadelphia, de grootste stad van de belangrijke staat Pennsylvania, is fair verlopen. Dat zegt Ed, een controleur van de stembureaus die zijn achternaam liever niet in de krant wil, aan onze reporter. Ed stemde zelf Democratisch, en denkt dat de uitslag toch snel duidelijk zal zijn. ‘Laat ons toegeven: Trump zal de verkiezingen winnen.’

  Ed wist dinsdagnamiddag al hoe laat het was, toen hij zag dat er geen volk meer aan het aanschuiven was aan de stembureaus in Philadelphia. De Democraten hebben een massale opkomst in de stad nodig om de zogenaamde blue shift te bewerkstelligen, waarbij het tellen van de laatste stemmen traditioneel in het voordeel van de partij is.

  In het Convention Center van de stad heeft het gerecht inmiddels een bureau geopend waar advocaten klacht mogen neerleggen. De Republikeinen hebben dat dinsdag al gedaan, door aan te klagen dat partijleden alsnog stemmers mochten optrommelen van wie hun vervroegde stem niet volgens de regels bleek.

  In de stad zijn meer dan 150 ambtenaren nog altijd 24 uur op 24 stemmen aan het tellen. Er is zelfs een livestream op YouTube waar kiezers de tellingen live kunnen volgen. Volgens waarnemers is het nog steeds niet ondenkbaar dat de late stemmen de race in Pennsylvania alsnog spannend kunnen maken.

  De livestream van de stemmentelling in Pennsylvania

 • Onze reporter ter plaatse in Philadelphia: '24 op 24 stemmen tellen'

 • Hier en daar steekt protest de kop op

  In Portland is een groep van 300 protestmakers samengekomen. Velen zijn gewapend, maar voor zover geweten verlopen de protesten zonder incidenten. Wel wordt hier en daar een Amerikaanse vlag in brand gestoken. ©AFP

  Volgens het persagentschap Bloomberg werden onder meer in Minneapolis - de stad in het Democratische Minnesota waar het sinds de dood van George Floyd nooit echt rustig is geworden - en Seattle mensen gearresteerd tijdens straatprotesten. Er wordt vuurwerk afgestoken en vlaggen in brand gestoken, maar vooralsnog verloopt alles vrij rustig.

 • In kaart: de blauwe golf blijft uit

  De voorspelde blauwe golf van Democratische stemmen blijft uit. Op basis van de stemresultaten op het niveau van de counties -er zijn ruim 3.000 van die bestuurlijke gebieden in de VS- zien we dat er geen meerderheid naar de Democraten gaat.

  Enkel de counties waar minstens 95 procent van de stemmen zijn geteld, worden in deze analyse meegenomen. Hoe dieper blauw of rood een county kleurt, hoe groter de winstmarge voor respectievelijk Democraten of Republikeinen.

   

  In deze analyse houden we geen rekening met het aantal stemmen van een county. Door de band genomen halen Democraten meer stemmen in stedelijke gebieden, zo'n gebied is maximaal een paar counties groot.

 • Beleggers houden kruit droog tot winnaar bekend is

  De enige zekerheid die de verkiezingsnacht beleggers bracht, is dat een duidelijke Democratische zege van tafel is. De kans op forse stimulus slinkt daardoor, maar markten wachten op meer duidelijkheid alvorens positie te kiezen.

  Voor beleggers die de voorbije weken inzetten op een ‘blauwe golf’ waarbij de Democraten zowel het Witte Huis als het Congres zouden veroveren, beloven het zenuwslopende dagen te worden. Nu Donald Trump beter presteert dan verwacht en zijn Republikeinen hun greep op de Senaat niet zomaar te lijken lossen, staan beleggingsposities die corresponderen met een Democratische golf onder druk.

 • Op een na hoogste aantal coronabesmettingen op verkiezingsdag

  Dinsdag, op de dag van de Amerikaanse verkiezingen, zijn in de Verenigde Staten meer dan 91.000 coronabesmettingen vastgesteld. Dat is het op een na hoogste aantal sinds het begin van de pandemie. Dat blijkt woensdag uit data van de Johns Hopkins-universiteit. Het hoogste aantal besmettingen werd afgelopen vrijdag geregistreerd, toen er 99.000 besmettingen waren.

  In de VS zijn in totaal al bijna 9,5 miljoen mensen besmet geraakt met het virus. 232.000 mensen zijn aan corona overleden. Tijdens de verkiezingscampagne benadrukte president Donald Trump herhaaldelijk dat de VS snel de crisis zal overwinnen, ook al zijn daar op dit moment geen tekenen van. Zijn Democratische uitdager Joe Biden beschuldigde Trump ervan de Amerikanen niet voldoende te beschermen tegen Covid-19.

 • Spannende strijdstaat Michigan belooft alle stemmen te tellen

  Jocelyn Benson, de staatssecretaris verantwoordelijk voor de verkiezingen in Michigan, benadrukt op Twitter dat alle stemmen geteld zullen worden. 'Kiezers beslissen de verkiezingen, niet kandidaten', klonk het in een scherpe veroordeling van de zegeclaim van president Donald Trump.

  Met zowat 86 procent van de stemmen geteld is de tweestrijd tussen Trump en Joe Biden in Michigan bijzonder spannend. Trump heeft een voorsprong van zo'n 27.000 stemmen, maar er zijn nog meer dan 600.000 stemmen te tellen.

  Michigan gold decennia als een veilige Democratische staat, tot 2016. Toen won Trump de verkiezingen met een verschil van 10.704 stemmen op de Democrate Hillary Clinton. Volgens de meeste peilingen had Biden een voorsprong op Trump.

 • Nevada schort telling stemmen op tot donderdag

  De kiesraad van de Amerikaanse staat Nevada meldt dat de telling van de stemmen pas donderdag om 9 uur (lokale tijd) verdergaat. Volgens de voorlopige stand staat de Democraat Joe Biden aan de leiding met 49,3 procent tegenover 48,7 procent voor de Republikein Donald Trump.

  Momenteel zijn 86 procent van de stemmen geteld in Nevada. De staat is goed voor zes kiesmannen.  

  Naast Nevada blijft het ook wachten op resultaten uit Michigan, Pennsylvania, North Carolina, Georgia, Wisconsin en Alaska.

 • Gouverneursverkiezingen zonder grote verrassingen

  In elf Amerikaanse staten hebben kiezers een gouverneur aangeduid. Dat leverde geen grote verrassingen op. Alleen in Montana komt een andere partij aan de macht: de door Donald Trump gesteunde Republikein Greg Gianforte haalde het van de Democratische kandidaat Mike Cooney.  

  De gouverneursverkiezingen zijn niet zonder belang. Gouverneurs kunnen beleid voeren met een impact op het nationale debat. Ze kunnen vaak ook senatoren aanduiden als een zetel vrijkomt.  

  Democraten die op post blijven zijn onder meer John Carney in Delaware, die het haalde met 84,4 procent van de stemmen, Roy Cooper in North Carolina met 51,5 procent en Jay Inslee in Washington met 59,3 procent.  

  Bij de Republikeinen wisten onder meer Eric Holcomb in Indiana (61,8 procent), Mike Parson in Missouri (57,2 procent) en Christ Sununu in New Hampshire (64,6 procent) hun zetel te behouden. In Utah haalde de Republikein Spencer Cox het met 63,7 procent. Zijn voorganger en partijgenoot Gary Herbert kwam niet meer op.

 • Uber- en Lyft-chauffeurs krijgen niet statuut van werknemer

  De grote techbedrijven Uber en Lyft mogen hun chauffeurs blijven behandelen en betalen als zelfstandigen, en niet als werknemers. Dat is de uitkomst van de beroemde 'proposition 22'-maatregel, die deze ochtend met 58 procent van de stemmen werd goedgekeurd in Californië, de thuisbasis van de techreuzen.

  Het werd de duurste campagne ooit in de geschiedenis van de staat en geldt als symbool voor de toekomst van de klus-economie. Uber en Lyft liggen al langer onder vuur omdat ze hun chauffeurs zonder vast contract sociale en financiële zekerheid ontzeggen. De staat sleepte hen zelfs voor de rechter, waarop Uber en Lyft dreigden zich terug te trekken uit Californië.

  Ter verdediging zeggen Uber en Lyft dat zij enkel reizigers met vervoerders elkaar in contact brengt. Volgens de taxigroepen zijn ze dus geen transportbedrijven en zijn hun werkzaamheden niet gelijk aan die van de chauffeurs. Ondanks protest van chauffeurs en vakbonden heeft de kiezer Uber en Lyft gelijk gegeven. 

  Ondanks protest raakte in Calfiornië 'Proposition 22', dat bedrijven als Uber en Lyft toelaat hun chauffeurs als zelfstandigen te blijven behandelen, goedgekeurd met 58 procent. ©REUTERS


  De werknemers krijgen wel een nieuwe reeks voordelen, zoals een ziektekostenverzekering en een minimumuurloon. Dat is gebaseerd op het aantal uren dat ze werken, maar niet op de uren die ze spenderen al wachtend op een nieuwe rit. 

  Het aandeel Uber stijgt woensdag voorbeurs 12 procent, Lyft meer dan 16 procent.

 • Arrestaties bij protesten in Seattle

  Op verkiezingsavond is het op verschillende plaatsen in de Verenigde Staten onrustig geweest. De politie in Seattle arresteerde acht mensen na nachtelijke demonstraties en marsen in de stad. De demonstranten hadden onder andere straatbarricades opgeworpen. 

  In Los Angeles pakte de politie dan weer 40 mensen op omdat ze treinsporen blokkeerden en de omgeving niet wilden verlaten. In Washington DC protesteerden honderden mensen in de buurt van het Witte Huis. Volgens de zender NBC werden in de hoofdstad drie mensen opgepakt bij twee incidenten. 

 • Sloveense premier feliciteert Trump met overwinning

  Hoewel de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen absoluut niet bekend is, heeft de Sloveense premier Janez Jansa Trump al gefeliciteerd met zijn overwinning. Jansa geldt al langer als een fervente Trump-bewonderaar. 

 • Oregon eerste Amerikaanse staat die harddrugs decriminaliseert

  Verschillende Amerikaanse staten hebben tijdens lokale referenda, die traditioneel ook plaatsvinden op verkiezingsdag, gestemd om hun drugswetten te versoepelen. Oregon, een zeer progressieve staat in het noordwesten, wordt de eerste in Amerika die het bezit van verdovende middelen, inclusief harddrugs als heroïne en cocaïne, decriminaliseert. Dat betekent niet dat het legaal wordt om harddrugs te gebruiken, wel dat het bezit ervan minder streng bestraft wordt. Het gaat vanaf nu om een burgerlijke overtreding, vergelijkbaar met een verkeersovertreding.

  Het gaat dan wel om een kleine hoeveelheid (1 tot 2 gram) bedoeld voor persoonlijk gebruik. Ook het gebruik van psilocybine, het werkzame bestanddeel van 'magic mushrooms', paddenstoelen waarvan je gaat hallucineren, wordt in kleine hoeveelheid gedecriminaliseerd. Wie betrapt wordt op het bezit van deze drugs krijgt de keuze om 100 dollar te betalen of een gratis cursus te volgen in een ontwenningskliniek.

  De productie of verkoop van drugs blijft wel een misdaad. Oregon was eerder ook al de eerste Amerikaanse staat die cannabis in 1973 decriminaliseerde. Sinds 2014 is het gebruik ervan legaal. Vandaag legaliseerden vier nieuwe staten het recreatief gebruik van cannabis: Arizona, Montana, New Jersey en South Dakota. In totaal zijn er nu 15 Amerikaanse staten waar de drugs legaal zijn. 

 • Biden wipt over Trump in Wisconsin

  Met bijna 90 procent van de stemmen geteld, is het bijzonder spannend in de staat Wisconsin (10 kiesmannen). De Democraat Joe Biden heeft zijn achterstand op president Donald Trump goedgemaakt en heeft momenteel 49,3 procent van de stemmen, tegenover 49 procent voor Trump. 

  Trump haalde in 2016 de solide Democratische staat verrassend binnen en hoopt dit jaar hetzelfde te doen.

 • Biden: 'Trumps uitspraken zijn schandalig, ongezien en onjuist'

  'Als Trump naar de rechter wil stappen om het tellen stop te zetten, staan onze advocaten klaar. Ze zullen zegevieren', klinkt het in een officiële reactie van team-Biden op de jongste uitspraken van de president.

  Biden noemt de poging om het tellen stop te zetten schandalig, ongezien en onjuist. 'Schandalig omdat het een poging is om de democratische rechten van de Amerikanen af te nemen. Dat heeft geen enkele Amerikaanse president hem voorgedaan. Het is ongezien. En het is onjuist omdat het niet zal gebeuren. We zullen tellen tot de laatste stem geteld is.'

 • Nagelbijten over Georgia, Wisconsin, Michigan en Pennsylvania

  Nu het nacht is in de Verenigde Staten hebben een aantal staten het tellen van de stemmen even gepauzeerd. 

  Ondanks de overwinningsclaim van president Donald Trump belooft het op bepaalde plaatsen bijzonder spannend te worden.

  In Georgia (16 kiesmannen), waar Trump op kop staat met 92 procent van de stemmen geteld, waarschuwen staatsambtenaren dat het te vroeg is om conclusies te trekken. Er worden nog veel stemmen uit Atlanta verwacht, een uitgestrekte megastad met een grote demografische diversiteit. 

  Ook in de strijdstaten Wisconsin (10 kiesmannen), Michigan (16) en Pennsylvania (20) staat Trump voorlopig aan de leiding. De Democraten hopen nog over hem te wippen nu vooral de poststemmen nog geteld moeten worden. Verwacht wordt dat vooral Democraten per post gestemd hebben.

  Voor andere staten lijkt de einduitslag duidelijker: Biden zou Arizona (11) en Nevada (6) binnenhalen en Trump North Carolina (15).

 • Biden haalt Maine binnen

  De Democraat Joe Biden heeft zeker drie van de vier kiesmannen van de staat Maine binnengehaald. Maine is samen met Nebraska de enige staat die niet volgens een 'winner takes all'-systeem werkt. In 2016 gingen drie kiesmannen naar Hillary Clinton en een naar Donald Trump.

 • Democraten en Republikeinen bikkelen om Senaat

  Naast het Witte Huis staat bij de Amerikaanse verkiezingen ook het Congres op het spel. Het hele Huis van Afgevaardigden wordt opnieuw verkozen, samen met 35 van de 100 zetels in de Senaat.

  In het Huis behouden de Democraten zoals verwacht hun meerderheid. Geen verrassingen daar. De Democraten hebben bovendien nog de kans om hun positie te versterken.

  In de Senaat is het veel spannender. Daar hebben de Republikeinen op dit moment een meerderheid van 53 zetels op 100. Om dat naar zich toe te trekken, moeten de Democraten dus minstens drie zetels afsnoepen van de Republikeinen. De vicepresident geeft de doorslag bij stemmingen in de Senaat als die verdeeld is in exact 50 politici van beide partijen.

  Uiteindelijk geldt hetzelfde als voor de presidentsrace: de uitslag is waarschijnlijk niet voor vandaag.

 • 'We zullen niet rusten voor alle stemmen geteld zijn'

  Verbijstering alom over de jongste persconferentie van president Donald Trump. Voor de verzamelde pers in het Witte Huis kondigde Trump aan dat hij naar het Hooggerechtshof trekt om het tellen van de stemmen stop te zetten. Volgens Trump is nu al duidelijk dat hij de winnaar van de verkiezingen is. 

  In een aantal belangrijke strijdstaten - Wisconsin, Michigan en Pennsylvania - worden de uitslagen maar over enkele dagen verwacht door het grote aantal stemmen per post, die voornamelijk naar de Democraten zouden gaan.

  De gouverneur van Pennsylvania reageerde al dat hij niet zal rusten voor alle stemmen geteld zijn.

  Opvallend: ook in conservatieve hoek is de ophef groot. Chris Christie, een van Trumps trouwste adviseurs, was opvallend scherp op de Amerikaanse nieuwszender ABC. 'Er is geen basis voor dat argument', zei hij. 'Alle stemmen moeten worden geteld. In Pennsylvania is het zeker nog wachten tot vrijdag.'

  Volgens Christie heeft Trump zijn geloofwaardigheid ondergraven door nu al over fraude te spreken. 'Dat is een slechte beslissing en een die je niet verwacht van iemand in zijn positie', zei hij.

  Ook elders laaide de kritiek op. De conservatieve opiniemaker Ben Shapiro noemde Trumps gedrag 'compleet onverantwoord'. 

 • Nebraska en Utah schrappen slavernij uit grondwet

  Kiezers in de Amerikaanse staten Nebraska en Utah hebben met een ruime meerderheid gestemd voor het schrappen van slavernij uit de grondwet van hun staten. 

  Slavernij was al verboden in de twee staten, maar er bleef nog een 19de-eeuwse uitzondering die het wel nog als straf voor een misdrijf toeliet. Met bijna driekwart van de stemmen geteld, stemde in Utah ruim 80 procent en in Nebraska 70 procent voor de afschaffing van die uitzondering. Er was geen politieke weerstand tegen de afschaffing.

 • Mississippi heeft nieuwe vlag, zonder embleem van Confederatie

  Amerikanen moesten dinsdag niet alleen een kiezen voor het Witte Huis. De kiezer kreeg ook de kans over andere beslissingen te stemmen. Zo heeft de Amerikaanse staat Mississippi een nieuwe vlag. De kiezers in de zuidelijke staat stemden dinsdag voor een nieuw ontwerp, zonder het omstreden embleem van de Confederatie. Dat stond wel op de vorige vlag, die eerder dit jaar was afgevoerd tijdens de Black Lives Matter-protesten.

  Op de nieuwe vlag staat een witte magnolia, de bloem van de staat, omringd door 20 sterren omdat Mississippi als 20e staat toetrad tot de Verenigde Staten. Onder de bloem staan de woorden In God We Trust (God zij met ons).

  Op de oude vlag, die in 1894 was aangenomen, stond linksboven een blauw schuinkruis met 13 sterren. Onder die vlag vochten enkele zuidelijke staten tegen het noorden in de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865). De zuidelijke staten waren tegen het afschaffen van de slavernij. Mississippi was de laatste staat waar de 'rebellenvlag' nog in de staatsvlag stond.

 • Trump: 'Frankly, we did win this election'

  Donald Trump heeft gedaan waar velen voor vreesden. Hij heeft zich voorbarig tot winnaar van de verkiezingen uitgeroepen. 'Als je het mij vraagt, zullen we winnen en hebben we deze verkiezingen al gewonnen', zei hij in een persconferentie in het Witte Huis.

  'Ik wil de Amerikanen bedanken voor hun enorme steun. Miljoenen en miljoenen mensen hebben voor ons gestemd, terwijl een zeer trieste groep mensen hen hun stem probeerde te ontnemen.'

  Trump claimde meteen een reeks overwinningen in staten die nog niet beslist zijn, zoals Georgia en North Carolina. Hij gelooft er ook niets van dat Biden Arizona binnenhaalt, zoals de Amerikaanse media zeggen. 'Maar goed, we hebben die staat toch niet nodig.'

  'We waren klaar voor een groot feest, maar ze hielden ons tegen', zei de president. Hij zegt nu naar het Hooggerechtshof te stappen om de telling van de stemmen te doen stilleggen. In de belangrijke strijdstaten Wisconsin, Michigan en Pennsylvania worden de volledige uitslagen maar over enkele dagen verwacht. 'Dit is fraude tegenover de Amerikaanse kiezers. Wij hebben deze verkiezingen gewonnen', zei Trump.

 • Facebook en Twitter beschuldigen Trump van misleidende informatie

  Donald Trumps recentste socialemediaberichten bevatten misleidende informatie, waarschuwden Facebook en Twitter vrijwel meteen na publicatie.

  'We zijn zwaar aan het winnen, maar ze proberen de verkiezingen te stelen', schreef de president woensdagochtend. 

  'Een deel van, of alle content die in deze tweet wordt gedeeld, wordt in twijfel getrokken en is mogelijk misleidend', waarschuwde Twitter daarop. Facebook hield het bij een droog 'de stemmen worden nog geteld'. 

 • Bepaalt Nebraska de winnaar?

  Wordt de nagelbijtende verkiezingsrace beslist in Nebraska? De Democraat Joe Biden haalt er een van de vijf kiesmannen binnen, voorspellen Amerikaanse media.

  Nebraska is samen met Maine de enige staat die de kiesmannen niet volgens het 'winner takes all'-systeem verdeelt, maar met een meer proportioneel systeem. Omdat de verkiezingen bijzonder nipt lijken te worden, kan die ene kiesman wel eens beslissend zijn.

 • Trump haalt ook Texas binnen

  Amerikaanse media hebben president Trump ook tot winnaar uitgeroepen in de belangrijke staat Texas. De Democraten droomden ervan het decennialange bolwerk van de Grand Old Party binnen te rijven, maar moeten de 38 kiesmannen nu toch aan Trump laten. 

  De laatste Democratische overwinning dateert al van 1976, toen Jimmy Carter won in Texas.

 • Trump: 'Men probeert verkiezing te stelen'

  Na zijn zege in Florida maakte Donald Trump bekend dat hij ook een verklaring zal afleggen. Intussen laat hij op Twitter weten dat de tegenstand 'de verkiezing probeert te stelen'. Hij stelt ook dat stemmen niet kunnen worden uitgebracht nadat de stembureaus zijn gesloten. 

  Met dat laatste doelt Trump op de regels in de belangrijke staten in de Midwest (Pennsylvania, Michigan en Wisconsin), die toelaten dat stembrieven die de komende dagen nog binnenkomen maar een poststempel dragen van niet later dan 3 november gewoon geteld worden. Republikeinen probeerden dat via juridische actie te verhinderen, maar zonder succes. 

  Twitter plaatst bij het bericht van Trump de boodschap dat de inhoud ervan 'misleidend' kan zijn.

  Verrassend is de uithaal van Trump niet, de zittende president ondermijnt al maanden het vertrouwen in de stembusgang met de claims dat er fraude in het spel zal zijn. Die strategie lijkt Trump dus ook daadwerkelijk te gaan volgen.

 • Biden: 'We zijn op weg om verkiezingen te winnen'

  De Democratische presidentskandidaat Joe Biden gelooft erin, zei hij in een eerste korte speech vanuit Wilmington, Delaware. 'We voelen ons goed. We zijn op de goede weg om de verkiezingen te winnen', zei hij. 'Het lijkt erop dat we Minnesota en Arizona binnenhalen. We spelen nog mee in Georgia en het ziet er goed uit in Wisconsin en Michigan. Pennsylvania zullen we winnen!'

  Biden vroeg de Amerikanen wel geduldig te zijn. 'Het zal nog een tijdje duren voor alle stemmen geteld zijn. Dit is niet over tot de laatste stem geteld is.'

  Volgens zijn entourage keerde Biden na zijn speech terug naar huis en is hij voorlopig niet meer van plan te speechen.

 • Florida gaat naar Trump

  Het persagentschap AP weet genoeg: Donald Trump wint, net als in 2016, de uiterst belangrijke swingstaat Florida. Dat is na een spannende nacht een stevige hoofdprijs voor de president, die zonder Florida het Witte Huis wellicht moest verlaten. 

  Aanvankelijk gingen Trump en Joe Biden nek-aan-nek, maar al snel bleken de stemmen uit de dichtbevolkte regio rond Miami zwaar tegen te vallen voor Biden. 

  Uiteindelijk gaat Trump er redelijk afgetekend winnen, met meer dan 3 procentpunt overschot. Dat betekent dat Biden er nog terrein verloor op de uitslag van Hillary Clinton in 2016. Trump scoorde er erg goed bij Amerikanen van Cubaanse origine.

 • Verwarring over Arizona

  Fox News was er snel bij om Arizona aan Joe Biden te geven, wat een fikse opsteker zou betekenen voor de Democraat. Winst voor Biden in Arizona zou het pad richting herverkiezing voor Trump flink vernauwen. 

  Maar niet veel later verschenen berichten op Twitter dat Fox, mogelijk onder druk van de Republikeinse gouverneur van Arizona, zijn beslissing zou hebben ingetrokken. Op zijn beurt werd dat bericht weer afgedaan als foutief. Conclusie: volgens Fox News is Arizona nog steeds van Biden. Associated Press, de scheidsrechter die we volgen, heeft evenwel nog niet beslist. 

  Zei iemand nagelbijter? 

 • Trump haalt Iowa en Montana binnen

  Associated Press wijst ook Iowa en Montana toe aan de zittende president. Voor Montana is dat geen verrassing, de staat is traditioneel Republikeins.

  De swingstate Iowa (6 kiesmannen) stemde de voorbije halve eeuw nog maar drie keer op de verliezende kandidaat. 

 • Minnesota blijft Democratisch

  Het is de Amerikaanse president Donald Trump niet gelukt om Minnesota binnen te halen. Het Democratische bastion gaat naar Joe Biden, zegt Associated Press. 

 • Ohio voor Trump

  De staat Ohio gaat naar de Amerikaanse president Donald Trump, zeggen Fox News, NBC en CNN. Daarmee haalt hij 18 kiesmannen binnen. De ultieme swingstate stemde sinds de Tweede Wereldoorlog nog maar één keer op de verliezende kandidaat, voor Richard Nixon in 1960.

 • Eerste analyse: blijven tellen, jongens.

  Een eerste analyse van de election night, met dank aan collega Jan Van Hessche. Boodschap: blijven tellen, jongens. 

 • Geen afstraffing voor Trump, maar Biden niet kansloos

  Dit vat de toestand kort voor middernacht aan de Amerikaanse oostkust en kort voor 6 uur bij ons goed samen:

 • En het aandeel Biden herstelt stevig

  Een paar uur is een lange tijd in de wedmarkten. Met het voor Democraten hoopvolle nieuws in Arizona zetten beleggers plots weer fors meer geld in op Joe Biden. 

 • Dubbele Democratische zege in Arizona?

  Volgens Fox News wint Joe Biden Arizona. De woestijnstaat zou meteen de eerste zijn die kantelt van Republikeinen naar Democraten. Het verlies van Arizona zou zeker niet fataal zijn voor Donald Trump, maar wel zijn pad richting Witte Huis moeilijker maken.

  Nog meer voor Democraten nieuws in Arizona: Mark Kelly, astronaut en echtgenoot van oud-Congreslid Gabrielle Giffords die in 2011 een moordaanslag overleefde, wint het Senaatszitje van Martha McSally. In de Senaat is het op dit ogenblik dus 2-1 voor de Democraten. 

 • Wisconsin, Michigan en Pennsylvania: even geduld, aub

  De kans wordt steeds groter dat we vandaag niet weten wie de volgende Amerikaanse president wordt. Wisconsin, Michigan en Pennsylvania zullen onder meer door de vele laat getelde vroegstemmers nog heel wat tijd nodig hebben voor ze kunnen een overwinnaar aanduiden. 

  Pro memorie: het gaat om drie noordelijke staten die in 2016 nipt - met enkele duizenden stemmen verschil - voor Trump kozen. 

 • Fox: 'Trump wint Florida'

  Volgens nieuwszender Fox haalt Donald Trump Florida binnen. Dat zou meteen een grote stap richting herverkiezing betekenen. 

 • Joe Biden wint de (hele) Westkust

  Hiet is bijna een bijgedachte: Joe Biden wint Californië en zijn 55 kiesmannen. Niemand ligt er wakker van deze nacht. Ook Washington State en Oregon zijn voor de Democraat. De hele West Coast dus. Iets meer in het binnenland haalt Trump in het westen Idaho en Wyoming binnen. 

 • Optimisme groeit in Trump-kamp

  Volgens de pers in het kamp van Trump groeit het optimisme bij de president en zijn entourage. De avond verloopt voorlopig ook beter dan verwacht, het scenario dat Trump ruim en duidelijk zou verliezen lijkt intussen van de baan. Dat doet mensen rondom hem blijkbaar hardop dromen van winst. 

 • Arizona: Biden neemt leiding

  Met 75 procent van de stemmen geteld, staat Joe Biden aan de leiding in de westelijke swingstate Arizona: 53,7 procent versus 45 procent. Daar staan 11 kiesmannen op het spel. Winst in Arizona zou een opsteker zijn voor het Biden-kamp, en kan verlies in andere staten deels compenseren. 

  Maar opnieuw: nog geen enkele swing state is op dit moment beslist. 

 • Donald Trump wint Missouri

  Een echt grote verrassing is dit niet: Joe Biden kon deze staat in het hart van Amerika alleen bij een stevige blauwe golf winnen. En die golf valt niet meteen te bespeuren. 

 • Nagelbijten in een bezette stad

  Het centrum van Philadelphia is een bezette stad, merkt onze verslaggever ter plaatse. De straten zijn afgezet door politiewagens, op de straathoeken staan politie-agenten in gevechtstenue klaar en boven de stad cirkelt een politiehelikopter. De etalages van de meeste winkelketens en luxerestaurants zijn afgeschermd met vezelplaten.

  Rellen zijn er voorlopig niet te melden. ‘Die worden morgen verwacht,’ zegt Nathan Hicks van de McGillin’s pub. ‘De politie wacht bewust tot na de verkiezingen om de bodycam-beelden vrij te geven van de dodelijke interventie op de zwarte jongen Walter Wallace, die bij een interventie neergeschoten werd. Ik vermoed dat die beelden tot nieuw geweld zullen leiden.’

  McGillin’s is een begrip in Philadelphia. Bij de democratische voorverkiezingen in 2016 had een groot televisiestation hier zijn hoofdkwartier. Aan de muur hangen foto’s van bezoekers als Joe Biden en Madeleine Albright. Nu zit er hooguit tien man naar de televisiebeelden van CNN te staren.

  Die zorgen voor gespannen gezichten. Zoals dat van Zikra Syed. ‘Ik kom hier omdat ik het thuis nog minder uithoud van de stress.’ Net als de meeste inwoners van Philadelphia stemt hij voor Biden. ‘Het wordt spannend. Florida zijn we we wellicht kwijt, maar in het noordoosten scoren we momenteel beter dan Hillary vier jaar geleden.’

 • Stand in de Senaat: 1-1

  De Republikeinen pikken op hun beurt een senaatszetel af van de Democraten. In Alabama haalt Tommy Tuberville het van Democraat Doug Jones. Dat zet de meerderheid van de Republikeinen weer op 53, op een totaal van 100 senatoren. 

  Vandaag staan 35 zetels in de Senaat op het spel. Eerder op de avond wonnen de Democraten een senaatsrace in Colorado. 

 • Trump werkt achterstand weg in Ohio

  Omdat Florida door de vingers van Joe Biden lijkt te glippen, kijken de Democraten met veel hoop naar Ohio. Daar lag Biden aanvankelijk op kop, maar met 72 procent van de stemmen geteld heeft Trump de leiding overgenomen. Trump haalt voorlopig 51,2 procent, Biden staat op 47,4 procent. 

  Een gelijkaardig beeld in North Carolina, waar 88 procent van de stemmen geteld zijn. Ook in Texas leidt Trump. 

  Nog geen enkele swing state is beslist, maar in de voorlopige uitslagen doet president Trump wat hij moet doen om herverkozen te geraken.

 • Trump neemt voorsprong? Nasdaq kopen!

  Nu beleggers steeds minder geld inzetten op een overwinning van Joe Biden en een potentieel minder 'Big Tech-vriendelijk Witte Huis', boeken de Nasdaq-futures een stevige rally. Beleggers zien de vrees voor een potentiële 'monopoliebreker' wat wegebben. 

  De raket blijft maar gaan trouwens:

 • Senator Lindsey Graham herverkozen

  In South Carolina is Republikeins senator Lindsey Graham herverkozen. An sich geen erg grote verrassing - de zuidelijke deelstaat kleurt traditiegetrouw dieprood - maar toch hadden de Democraten massa's geld ingezameld in hun poging om via Jaime Harrison Graham uit het zadel te lichten. Graham is de voorbije jaren uitgegroeid tot één van de grootste cheerleaders voor president Trump. 

 • Een streepje humor ...

 • Het aandeel Biden krijgt klappen

  Terwijl alle 'pundits' op televisie maar blijven 'too early to call' zeggen, is 'afwachten' niet iets waar beleggers goed in zijn. Zij doen wat ze graag doen: traden. En ook al kan het niet op PredictIt (zie vorige post), op andere wedmarkten krijgt het aandeel Biden een pak rammel. 

 • PredictIt? No.

  In de aanloop naar de presidentsverkiezingen was er flink wat 'buzz' rond de wedmarkt PredictIt, waar je Joe Biden of Donald Trump kunt kopen alsof de kandidaten aandelen zijn. En op dit ogenblik? Euhm ... niets. De wedmarkt ligt namelijk plat. 

 • Amerikaanse rentefutures onderuit

  Een aantal goksites schrijven nu Donald Trump net iets meer kans toe dan Joe Biden om de presidentsverkiezingen te winnen. 

  En met een verdeeld Congres zou de kans dat er dan snel massaal nieuwe stimulus komt redelijk klein zijn. Gevolg: beleggers duwen de Amerikaanse rentefutures fors lager. 

 • Team-Trump aan de fast food

  Culinaire update.

  De Trump-clan volgt de uitslagen in het Witte Huis. Volgens journalisten die het kunnen weten hebben de president en zijn entourage fast food laten aanrukken. Onder andere hamburgers, kip en frieten staan op het verkiezingsmenu. 

 • Democraten snoepen Senaatszetel af van Republikeinen

  De Democraat John Hickenlooper uit Colorada wint volgens Fox News zijn race om een zitje in de Senaat. Daardoor zou de Republikeinse meerderheid in de Senaat krimpen van 53 tot 52.

  De Democraten hopen nog meer zetels af te snoepen en zijn volgens de peilingen favoriet om de dominantie in de Senaat over te nemen. De partij die de meerderheid vormt in de Senaat beschikt over veel macht om de agenda van de president te blokkeren of mee uit te voeren.

 • Nieuwe golf van stemmen, telling begonnen in Wisconsin en Arizona

  Het is 21 uur gepasseerd aan de Amerikaanse oostkust, en een nieuwe reeks staten heeft zijn kiesbureaus afgesloten. Winst voor Biden in New York en New Mexico. Trump wint de Dakota's, Nebraska, Louisiana en Wyoming. 

  Geen verrassingen dus. 

  In Wisconsin en Arizona is het tellen ook begonnen, en dat zijn wel belangrijke swing states. Zeker in Wisconsin, dat Trump in 2016 verrassend won, kan het lang duren voor een uitslag zich aftekent, omdat de staat de vroege poststemmen pas op verkiezingsdag is beginnen te tellen.

 • Trump-criticus Ben Sasse herverkozen in Nebraska

  Ben Sasse, de Republikeinse senator die recent nog zwaar van leer trok tegen president Trump, is (vlot) herverkozen voor de prairiestaat Nebraska. 

 • Biden leidt in swing states North Carolina en Ohio - voorlopig

  Het is nog zeer voorlopig, maar terwijl Florida naar Trump lijkt over te hellen, leggen de Democraten hun hoop bij swing states North Carolina en Ohio. In beide staten ligt Joe Biden op kop met meer dan de helft van de stemmen geteld. 

  Dat is, opnieuw, zeer voorlopig. In dit coronajaar verloopt het stemmen en het tellen extra moeilijk. In beide staten kunnen de poststemmen de komende dagen nog binnenkomen en zal het resultaat wellicht pas laat compleet zijn. 

  Ook in Texas leidt Biden nipt met meer dan 60 procent geteld. 

  Zeiden we al dat dit voorlopig is?

 • Amerikaanse post negeert bevel van rechter

  We meldden (zie post van 21u50) eerder dat een rechter United States Postal Services verplichtte om op zoek te gaan naar 300.000 stembrieven in 12 districten. De Amerikaanse post negeert dat bevel, meldt The Washington Post, en zweert bij zijn eigen inspectie. 

 • 'Tegenvaller voor Biden in Florida'

  Een overpeinzing van onze favoriete election watcher. Nate Cohn dus, number cruncher van The New York Times. Die waarschuwt om te snel conclusies te trekken, maar toch al de vaststelling maakt dat de binnenlopende resultaten uit Florida zeker geen opsteker zijn voor Joe Biden. Maar laten we vooral niet te hard van stapel lopen, we geven het gewoon even als gedachtenstreepje mee:

 • Aanhangster QAnon wint zetel in het Huis

  Samen met de president worden ook de leden van het Huis van Afgevaardigden gekozen. Zo won Marjorie Taylor Greene haar verkiezing in Georgia. Het is niet verrassend dat die staat een Republikeinse volksvertegenwoordiger naar Washington stuurt, wel opvallend is dat Greene een aanhangster is van de complottheorie QAnon.

  Die beweging, geboren op het internet, gelooft in het geheime complot dat beweert dat Donald Trump de enige is die het land kan redden van een linkse satanische elite die een grootschalig pedofilienetwerk runt.

  Donald Trump gaf in augustus nog zijn volmondige endorsement voor Greene. 

 • Blauwe golf? Hmm. Belegger begint te twijfelen.

  Nu Florida er met 89 procent van de stemmen niet zo bijster goed uitziet voor Joe Biden, beginnen beleggers ernstig te twijfelen aan die 'blauwe golf' waar ze de voorbije dagen een stevig voorschot op namen. Ja, het is vroeg dag. Maar beleggers durven al eens manisch-depressief zijn, ook tijdens een election night. 

 • Een heel voorlopige kaart van het kiescollege ...

  ... op basis van de deelstaten die volgens Associated Press (AP) al toegewezen zijn. Alle staten zijn 'geschaald' volgens hun aantal kiesmannen:

  VS Verkiezingen - Kaart kiesmannen in artikel

 • Reeks staten zonder verrassing

  20 uur aan de Amerikaanse oostkust, en de stembureaus zijn gesloten in een hele reeks staten. Meteen worden verschillende staten gecalled. 

  Biden wint New Jersey, Massachusetts, Delaware, Maryland, Connecticut, Illinois, Rhode Island.

  Trump wint Tennessee, Oklahoma, Alabama, Mississippi. 

  No surprises here. De ogen blijven gericht op Florida in de eerste plaats. Ook in Georgia, Ohio en Texas is het tellen op gang gekomen. 

 • Corona en dreiging geweld houden inwoners van Philadelphia thuis

  Waar vind je een bar met inwoners die samen naar de verkiezingen kijken? Dat is de uitdaging van onze verslaggever in Philadelphia vanavond. 'In normale tijden zou het hier vol zitten', zegt Heather Derussy van restaurant The Institute in het centrum van de stad. 'Maar door corona, en vooral het straatgeweld van de laatste dagen durven de mensen hun huis niet uit.’

  Uitzonderingen zijn Justin Caffrei en Amy Littleton, twee consultants die vrijwilliger zijn voor de Biden-campagne. Met lijsten in de hand van wie nog niet gestemd heeft, zijn ze de hele dag op de deuren gaan kloppen om mensen alsnog naar de stembus te krijgen. ‘De opkomst was fenomenaal,’ zegt Caffrei. ‘Mijn gevoel is dat Biden Pennsylvania zal binnenhalen, maar de grote vraag is wat er in Florida zal gebeuren.’

  Over Florida gesproken: met 81 procent van de stemmen geteld heeft Donald Trump op dit ogenblik 4.702.653 stemmen en Joe Biden 4.684.137 ... 

 • Biden wint Virginia, Trump haalt het in West Virginia

  Joe Biden haalt de 13 kiesmannen binnen van Virginia. Virginia, aan de oostkust, was niet zo heel lang geleden vrij Republikeins maar kleurt nu grotendeels Democratisch blauw dankzij de 'liberale' voorsteden van Washington DC in het noorden van de deelstaat. 

  Evenmin een verrassing is dat buurstaat West-Virginia naar Donald Trump gaat. De staat in de Appalachen, een van de armste van het land, is een betrouwbaar conservatief bastion

 • Florida, Florida, Florida

  De stemmen uit Florida komen snel binnen, en de race is er zoals verwacht razend spannend. Met 29 kiesmannen is de zuidoostelijke staat een van de belangrijkste van de avond. Vooral voor Trump is Florida een must, zonder de staat wordt het pad naar een herverkiezing voor hem quasi onhaalbaar. 

  ©REUTERS

  Met 65 procent van de stemmen geteld, leidt Biden in Florida met 50,4 procent. Trump krijgt voorlopig 48,7 procent. CNN heeft het over 'a rollercoaster'.

  Florida-specialisten wijzen er wel op dat de dichtbevolkte regio rond Miami er niet goed uit ziet voor Biden. Voorlopig scoort hij daar opvallend slechter dan Hillary Clinton in 2016. Clinton verloor uiteindelijk Florida (en het Witte Huis, zoals iedereen zich nog herinnert).

  Ter herinnering: in 2016 bedroeg het verschil tussen Donald Trump en Hillary Clinton amper 112.911 stemmen op iets meer dan 9 miljoen. 

 • Al even piepen in de Senaat

  Een grote verrassing is het niet, maar dit toch even om u er aan te herinneren dat het niet alleen om het Witte Huis gaat. Er is ook de small matter van de Senaat. En daar is zoals verwacht de Democraat Mark Warner herverkozen voor de staat Virginia. 

 • Kentucky voor Trump, Vermont voor Biden

  Nog enkele staten 'gecalled' door Associated Press. Zoals verwacht wint Biden het noordoostelijke Vermont, de thuisstaat van zijn partijgenoot (en rivaal in de primaries) Bernie Sanders. Donald Trump mag Kentucky toevoegen aan zijn kolom. 

  De ogen zijn intussen vooral gericht op Florida, moeder aller swing states. De kans is groot dat die staat nog lang 'too close to call' zal zijn, al is het wel een van de staten die zijn stemmen snel telt. De race is daar voorlopig nek aan nek. 

 • Indiana gaat, zoals verwacht, naar Trump

  De eerste kiesmannen zijn uitgedeeld. Trump mag er 11 achter zijn naam schrijven, afkomstig uit Indiana, zo weten de grote tv-zenders. De dieprode staat kiest zoals volledig verwacht voor de Republikeinse kandidaat. 

 • Hoe als belegger inspelen op een blauwe of rode golf?

  Daar ging de wekelijkse marktenchat deze middag over. U kunt de chat via deze link herlezen. 

  Beleggers zetten al een paar dagen stevig geld in op een 'blauwe golf'. Namelijk een klinkende Democratische zege waarbij niet alleen Joe Biden de sleutels van het Witte Huis krijgt, maar de Democraten bovenop hun meederheid in het Huis van Afgevaardigden ook de meerderheid in de Senaat veroveren. Dat zou de weg effenen voor een stevig stimuluspakket van zo'n 1.500 miljard dollar. 

  UBS-strategen vergelijken de economische impact van zo'n 'Democratic sweep' zelfs met een snel coronavaccin. Om een idee te geven (zie screenshot). 

 • Wanneer mogen we welke resultaten verwachten?

  Wanneer weten we hét? Wel, die vraag is trickier dan ooit. Niet alleen sluiten de stemkantoren over de Verenigde Staten op verschillende tijdstippen, maar bovendien hebben temidden de pandemie bijna 100 miljoen Amerikanen al vóór de eigenlijke stemdag hun stem uitgebracht. En de verschillende deelstaten tellen ook die vele vroegstemmers verschillend.

  In de kantelstaat Pennsylvania, bijvoorbeeld, worden op 'Election Night' meestal de stemmen geteld van kiezers die op de dag zelf 'in person' gestemd hebben. Een aangezien de meeste vroegstemmers - die dus pas later geteld worden - Democratisch zijn, kan dat betekenen dat de eerste voorlopige resultaten - op basis dus van de kiezers die op de dag zelf gestemd hebben - een sterke voorsprong voor Donald Trump suggereren. En zelfs binnen de verschillende counties is het een lappendeken van rapportering (zie tweet). 

  Daarom wijze raad van Nate Cohn, de 'number cruncher' van The New York Times: negeer initieel Pennsylvania. En focus in de eerste plaats op Florida en North Carolina. Florida rapporteert vanaf 19 uur lokale tijd, 1 uur onze tijd, en telt traditiioneel vrij snel. Ohio, die andere cruciale kantelstaat, telt doorgaans iets trager. 

 • Eerste stemmen druppelen binnen uit vroege staten

  Om middernacht onze tijd zijn de stembussen gesloten in delen van de centrale staten Kentucky en Indiana. Beide zijn traditioneel overtuigend Republikeins, dus hier vallen normaal gesproken geen verrassingen te rapen. 

  Maar de kop is eraf. Om 1 uur gaan de stembussen dicht in een hoop oostelijke staten, waarvan Georgia een heel belangrijke wordt om in het oog te houden. Ook in delen van Florida gaan de stembureaus dan dicht, een van de absolute hoofdprijzen van deze verkiezingsnacht.

 • Pennsylvania maakt zich op voor verkiezingsnacht

  Onze verslaggever is net aangekomen in Philadelphia, de hoofdstad van de strijdstaat Pennsylvania. Hij volgt van daaruit de verkiezingsnacht op.

 • ‘Zonder voedselhulp sterf ik van de honger'

  'Ik geef jullie het staal en de mijnen terug.' Met die mooie woorden won Donald Trump vier jaar geleden de cruciale staat Pennsylvania en zo de verkiezingen. Heeft hij die belofte kunnen houden? Een bezoek aan het troosteloze Clairton leert van niet.

  Armoede in Clairton, Pennsylvania

   

 • Biden: 'We gaan de middenklasse heropbouwen'

  Democratisch presidentskandidaat Joe Biden sprak zijn supporters kort toe in zijn thuisstaat Pennsylvania. 'Als ik het haal, word ik niet de president van de blauwe of de rode staten, maar van de Verenigde Staten van Amerika.'

  'We gaan de middenklasse, die dit land gemaakt heeft tot wat het nu is, heropbouwen', klonk het strijdvaardig.

  ©REUTERS

 • Amerikaanse recordgroei legitimeert geen jubelstemming

  De economie is een van Trumps stokpaardjes: de president loopt hoog op met het aantal jobs dat hij creëerde en de belastingen die hij terugschroefde, maar de coronacrisis hakte er diep in. Na de historische krimp in het tweede kwartaal hebben de VS in de zomermaanden een economisch recordherstel van 33,1 procent opgetekend. Daarmee is de enorme schade allerminst weggeveegd.

  Maar zelfs zonder de coronaopdoffer presteerde de president erg middelmatig. De staatsschuld en de ongelijkheid namen toe. Trump maakt zijn grootspraak niet waar.


 • Amerikaanse post moet op zoek naar achtergebleven stembiljetten

  USPS, het Amerikaanse staatspostbedrijf, moet op bevel van een federale rechter achtergebleven briefstembiljetten fysiek opsporen in een aantal staten waar beide presidentskandidaten kans maken. De inspecteurs bij de post 'moeten ervoor zorgen dat er geen stemmen achterblijven en dat elk geïdentificeerd stembiljet meteen wordt bezorgd'.

  Veel staten tellen alleen stemmen ddie zijn binnengekomen voordat de stembureaus sluiten. Het gaat om postkantoren in traditioneel Democratische steden als Detroit, Philadelphia en Atlanta, maar ook in swing states als Pennsylvania, Arizona en Florida.

  Vreemd genoeg is de Amerikaanse post een van de sleutselspelers in deze verkiezingen.

  ©AFP

 • In Georgia gaat het nog altijd over de Ku Klux Clan

  Naast het coronavirus is de raciale ongelijkheid het thema van de Amerikaanse verkiezingen. Nergens is dat duidelijker dan in Georgia, waar blanken en zwarten vechten om een berg en de Ku Klux Klan nooit ver weg is.

  Georgia is een van de traditioneel Republikeinse staten - zelfs Obama won er nooit - maar dreigt in Democratische handen te vallen. De jongste peilingen voorspellen een nek-aan-nekrace. Terwijl Georgia vroeger nauwelijks aandacht kreeg van de presidentskandidaten, kwam de hele familie Trump er de jongste weken op campagne.

  Aan de Stone Mountain kwam het afgelopen zomer tot rellen tussen rechtse extremisten en tegenbetogers van de Black Lives Matter-beweging. ©AFP

 • Trump: 'Verliezen is nooit gemakkelijk'

  Donald Trump bezocht zonet het hoofdkwartier van zijn campagneteam in Arlington in de staat Virginia. Hij sprak de medewerkers van zijn campagneteam er kort toe.

  'Ik ben nog niet bezig met de overwinning of de nederlaag. Weet je, winnen is gemakkelijk. Verliezen is nooit gemakkelijk, niet voor mij', zei Trump, die geen mondmasker droeg.

  ©AFP

 • Verscheurd Amerika wacht geen oplossing

  Omdat veel stemmen vervroegd zijn uitgebracht, laat de uitslag mogelijk weken op zich wachten. 

  Maar zelfs als geweten is wie de president van de Verenigde Staten wordt, ligt er nog een lange weg voor het herstel van ‘s werelds machtigste democratie.

 • Alle wegen naar het Witte Huis lopen via Florida

  Met honderden stonden ze de voorbije dagen al aan te schuiven in de kiesbureaus van Miami. De latino’s van Florida beseffen dat ze de toekomst van het land in de hand hebben. De staat is uitgegroeid tot het speerpunt van de campagne. Wie Florida wint, wordt normaal gezien president.

  Op reportage in 'swing state' Florida

 • Op de drempel met Joe Biden

  ©HD

  Op verkiezingsdag bracht Joe Biden een verrassingsbezoek aan zijn geboortehuis in Scranton. Op de valreep raakte De Tijd toch nog bij de presidentskandidaat.

  'Als elke Amerikaan Joe Biden zou kennen zoals wij hem kennen, in al zijn vriendelijkheid en nederigheid, dan stemde niemand voor Trump', zegt familievriend Martin Kearns.
 • Meer dan 100 miljoen stemmen vervroegd uitgebracht

  Al meer dan 100 miljoen Amerikanen hebben volgens het US Election Project aan de Universiteit van Florida hun stem uitgebracht. Dat is meer dan 72 procent van het totaal aantal stemmen vier jaar geleden.

  Om 17.30 uur Belgische tijd stond de teller op 100.298.838 'early votes'. Het US Elections Project verwacht in totaal 150 miljoen stemmen. 

  ©AFP

   

 • Wat betekenen de verkiezingen voor beleggers?

  Als dinsdagnacht niet meteen een winnaar duidelijk is, belooft het onrustig te worden op de beurzen. Financiële markten haten aanslepende onzekerheid, wat typisch op de koersen weegt. Bij de gecontesteerde presidentsverkiezingen van 2000 verloor de S&P500-index 12 procent in de weken dat er geen winnaar bekend was.

  Voorts is een zege van Joe Biden al lang geen doemscenario meer, zeker niet voor Europese aandelen.

  ©REUTERS

 • 'Stemmen tellen kan nog dagen duren'

  Onze reporter in Scranton, de geboortestad van Joe Biden in de swingstaat Pensylvannia, zag dinsdagmorgen lange rijen aan de stembureaus. Ook het aantal vroege stemmen ligt er exponentieel hoger dan vier jaar geleden.

  'Ik zag nog nooit zo'n enthousiasme bij de kiezer', klinkt het in de wijk Dunmore. De vraag is of al die stemmen op tijd geteld raken. 'Ik hoop natuurlijk van niet, maar dit kan nog dagen duren', zegt de communicatiedirecteur van het stembureau.


 • Trump niet beste beurspresident

  In tegenstelling tot wat hij vaak beweert, is Trump niet 'de beste president ooit' voor de aandelenmarkten. Het persbureau Bloomberg maakte een lijstje waarin het de koersprestaties van de Dow Jones afwoog in de vier jaar die volgden op de verkiezing van een president.

  De grootste koerswinst staat op naam van Franklin Roosevelt, waarbij de Dow in vier jaar die volgden op zijn eerste termijn in 1933 bijna verdrievoudigde. Trump moet ook Bill Clinton, Calvin Coolidge, Dwight Eisenhower en George H.W. Bush laten voorgaan. 

 • Geven 'verlegen' Trump-kiezers opnieuw de doorslag?

  Hoewel de peilingen in 2016 de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton een ruime overwinning toedichtten, haalde Trump het tot ieders verbazing. In het kiescollege haalde hij 304 van de 538 kiesmannen binnen. In theorie mag hij er dit jaar dus 34 verliezen.

  Het probleem met veel peilingen vier jaar geleden was dat te weinig rekening werd gehouden met de zogenaamde 'shy Trump voters'. Veel mensen durven er in peilingen niet voor uit te komen dat ze op Trump zouden stemmen.

  Twee peilers die vier jaar geleden de overwinning van Trump voorspelden, claimen dat die 'verlegen' Trump-kiezers vandaag opnieuw onderschat worden. Ze achten de kans dat Trump het kiescollege binnenhaalt niet onbestaande.

 • Trump: 'Alleen als overwinning zeker is, roep ik ze uit'

  Op de conservatieve tv-zender Fox News verklaarde de Amerikaanse president Donald Trump vanmorgen dat hij 'de overwinning alleen uitroept als het zeker is'. 'Ik denk dat we het halen. Maar dat zeggen we alleen als de overwinning er effectief is. Er is geen reden om spelletjes te spelen', zei Trump in de ochtendshow Fox & Friends.

  Omdat Trump de legitimiteit van de stembusgang al maandenlang in vraag stelt, beschouwen veel analisten de verkiezingen als een stresstest voor de Amerikaanse democratie.

 • Wie is Joe Biden?

  ©AFP

  Op verkiezingsdag woonde Joe Biden samen met zijn vrouw Jill en hun twee kleindochters een misviering bij in een Kerk in Delaware, dat vrijwel zeker naar de Democratische partij gaat. Wie is Joe Biden? Als 'de overlever' erin slaagt Donald Trump uit het Witte Huis te duwen, maakt hij een politieke marathon van een halve eeuw compleet. Zijn levensloop is een aaneenschakeling van tragedies en comebacks. Maar wat zijn z’n plannen?

 • De stembussen gaan stilaan open in de VS: de laatste dag voor Amerikanen om hun stem uit te brengen

  ©AFP

 • VS worstelen met piek in coronabesmettingen

  Net als Europa kampen ook de Verenigde Staten met een zorgwekkende opmars van het coronavirus. Maandag telde de Johns Hopkins-universiteit meer dan 80.000 besmettingen.

 • Op de laatste Trump-rally: 'Het wordt een rode golf'

  De laatste rechte lijn van de VS-verkiezingen ligt in Pennsylvania. Onze reporter ter plaatse Henk Dheedene zag er op de laatste massale rally van Donald Trump in de staat hoe de president zich weer in de race knokt. ‘Biden wordt jullie economische doodstraf.’

  Bikers for Trump | De Tijd gaat dwars door Amerika


  De laatste dagen van de verkiezingen zijn alle ogen op Pennsylvania gericht. De achterstand in de staat is minder groot dan elders, en de Republikeinen voelen zich gesterkt door een peiling in Iowa die Trump plots terug in de race katapulteerde. Ze rekenen op het enthousiasme van de laatste rechte lijn, waarbij ze veel onbesliste kiezers alsnog over de streep hopen te trekken.

 • Rechter in Texas verklaart 127.000 stemmen per auto geldig

  Een federaal rechter in Texas heeft maandag bevestigd dat zo'n 127.000 stemmen in Harris County - het grootste district van Texas - die zijn uitgebracht per auto, geldig zijn. Alternatieven voor fysiek gaan stemmen worden gepromoot wegens de coronapandemie, die houdt van veel volk dicht bij elkaar. Enkele Republikeinen wilden die stemmen ongeldig laten verklaren, omdat ze volgens hen in strijd zijn met de grondwet.

  De 127.000 stemmen die al zijn uitgebracht, vertegenwoordigden zo'n 9 procent van het totale kiesbestand. In Harris County werd de jongste jaren vooral voor de Democraten gestemd. Texas als geheel was vroeger Republikeins terrein, maar door demografische ontwikkelingen stijgt ook de populariteit van de Democraten. Uit peilingen blijkt dat het een nek-aan-nek-race wordt tussen Donald Trump en Joe Biden. 

 • Historische verkiezingen breken aan

  Vanavond en vannacht is het zover: Amerika kiest de president die het land de komende vier jaar uit de economische dip moet trekken, het coronavirus in bedwang moet krijgen en de sociale polarisering moet kalmeren. Wordt het Donald Trump, de even omstreden als opgehemelde verschijning die al vier jaar het Witte Huis op zijn kop zet? Of krijgt de Democraat Joe Biden, de 77-jarige verpersoonlijking van het politieke establishment, een kans om zich te bewijzen als brugfiguur? 

  De Tijd gidst u door deze historische verkiezingsnacht met nieuwsupdates, analyses en reportages. 

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud